bugün

Kaynak: ışıl cinmen -habertürk

Bir karar aldım.

Artık “bayan” diyenlere “şarz” demiş muamelesi yapacağım.

Cep telefonları Türkiye’ye geldiğinden beri onları her gün “şarj” ediyoruz. Neredeyse 20 yıl oluyor. “Kişi, 20 yılda bir sözcüğü öğrenememişse mesafeli durmak gerekir” diye düşünürüm; 50 metreden fazla yaklaşmam, uzaktan severim.

Bugün düşündüm de, kadınlar şu anki hallerine benzer olarak 50 bin yıldır aranızda. O yüzden artık “bayan”cılara da fiziksel olarak yaklaşmayacağım. Çok netim.

“Ne zararı var?” diye sormaya devam edenlere son sözlerim aşağıdadır:

10 MADDEDE “BAYAN”

1. iki cinsiyet vardır: Kadın ve Erkek.

2. Bayan yalnızca bir hitap şeklidir. Cinsiyet yerine kullanılamaz.

3. Yolda bir kadınla konuşmanız gerektiğinde elbette, “kadın/karı/kız/hatun bakar mısınız?” demeyeceksiniz. “Erkek/adam/herif bakar mısınız?” diyor musunuz? Hayır. Demek ki konu hitap yerine geçen “bayan” değil; cinsiyet yerine kullanılan “bayan.”

4. Yalnızca hitapla kısıtlı durumlarda, “Hanımefendi ya da bayan” diyebilirsiniz. Ki bir kadın olarak şahsi önerim, "hanımefendi" diye hitap edilmesidir.

5. Bir erkeğe, “erkek” denildiği durumlarda, kadına da “kadın” denilir.

“Bayanlar kırılgandır ama erkekler dayanıklıdır,” “Erkekler tuvaleti sağda, bayanlar solda” denilemez.

Bilgi formlarında cinsiyetinizi belirtmeniz gereken yerde genelde iki hane vardır. Bunlardan biri “bayan” diğeri “erkek” şeklinde görünüyorsa, o formu doldurmayın.

6. Bayanlar reyonu/ bayan milletvekilleri/ bayanlar voleybol takımı/ bayanlar tuvaleti gibi birliktelikler yanlış, onları lütfen ayırın.

7. Kız diye de bir cinsiyet de yoktur. Kadın/Erkek; tıp dilinde “Dişi/Erkek” olarak geçer. Bunların küçük boylarına kız/oğlan denir.

8. Ayıp olan “kadın” demek değil; kadın kelimesinin çağrışımlarını “ayıp” bulup, bir cinsiyeti nazikleştirmeye ya da “bayanlaştırmaya” çalışmaktır. Bayan, kadın olmanın ayıp sanıldığı ve sayıldığı tutucu anlayışın kelimesidir.

9. “Büyütecek ne var!” demeyin. Üniversitedeyken hocam Tuna Erdem, “bayan” sözcüğünü kullananların kâğıdını okumaz, doğrudan “F” verirdi. O yüzden ben büyüttüm. Siz de büyütün ki azalarak bitsin.

10. Yine karıştırırsanız, şuradan aklınıza gelsin: Günün adı, “8 Mart Dünya Bayanlar Günü” değil; “8 Mart Dünya Kadınlar Günü.”

Kutlu olsun.

Son Not: Türk Dil Kurumu’nun (TDK) Güncel Türkçe Sözlük'üne göre nasıl tanımlanıyoruz diye baktım. Orada da sıkıntı büyük...

Kadın

1. Erişkin dişi insan, hatun, hatun kişi, zen, erkek veya adam karşıtı.

2. Analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri olan.

3. Mecazi olarak hizmetçi bayan.

4. Eski dilde bayan.

Kız

1. Dişi çocuk

2. Üzerinde kadın resmi bulunan iskambil kâğıdı

3. Dişi cinsten birine daha yaşlı biri tarafından kullanılan bir seslenme sözü

Bayan

1. Kadınların ad veya soyadlarının önüne getirilen saygı sözü: Bayan inci.

2. Kadın: Bir bayan geldi.

3. Eş, karı: "Süleyman Bolluk da bayanın sımsıkı koluna girmişti." -H. E. Adıvar.

4. Kadınlara bir seslenme sözü: Bayan! Kimi aradınız?

Hatun

1. Kadın: "Birdenbire uzun boylu, diri memeli bir hatun askerin önüne çıktı." -S. F. Abasıyanık.

2. Bayan, hanım: Emine hatun.

3. Eş, zevce: "Bizim hatun bir manifatura mağazasında tezgâhtardı." -N. Hikmet.

Kaynak: Işıl Cinmen-Habertürk
---------------
türkçeyi sırf bu yüzden bile biraz daha seviyorum.
ingilizcede woman(kadın) man(erkek) kelimesinden türemiş durumda. Ama kadın ve erkek tamamen farklılar. Oysa ki bay ve bayan da aynı şekilde türemiş kelimeler. Bu yüzden "bayan değil kadın!"
Edit: ilk önce bu yazının tamamını okuyun da sonra yorum yapıp eksileyin. Kullanım yerinden de bahsediliyor yazıda.
Haklı bir uyarıdır. Bayan bay'dan türemektedir. Kadın ise ayrı bir sözcük oluşumudur. Hayata uygularsak bu durumu: kadın ayrı bir oluşumdur erkek ayrı. O zaman bay'dan bayan'ı türetmek yanlıştır.
bağyan olsa...
(bkz: avrat)
işi gücü olmayan insan beyanı. Feminist felan anlamazlar gece. Dikkat aman.
lan bi sktrin amk desigim turkce dil bilgisi manyagi yazarlardan midemin bulandigi bir durumdur. adam saygili olarak bayan dediyse anlamayan insanin amk. yok bayan denmez, yok de ayri yazilr, yok ebesinin ami yerine, doguranin ami, lan yeter. sizin kadar turkce iyi bilmemem niye bu jadar onemli amk. ya da baskasinin. dusuncelere, anlatilmak istenilenlere bakin lan biraz. sanki atomu parcalanis da gelip bize dagitiyor amk.
ulan ortalıkta "erkek adam erkek götü siker" diyenler dolaşıyor bunlar hala "bayan değil kadın yeeaaa" peşindeler.

bir kere geleneksel küfüre ters mesele bu.

"kadınını s.kerim" veya "bayanını s.kerim" hiç de etkili değil.

ama ya geleneksel olanı.;

"avradını s.kerim senin" bunun etkisi hiç birisinde yok.
(bkz: Bak kadın sana iki çift lafım var)
Bu mu yani amk. Bu ülkede kadınlarla ilgili bu mu kaldı çözülmedik. Vay amk.
Bayal değil kadın, kadın hiç değil hanımefendidir.
görsel
Neden Bayan Değil Kadın
Bu soru sizin de aklınıza takılıyorsa mutlaka okuyun.

Habertürk yazarların Işıl Cinmen toplumsal olarak aklımızda soru işareti bırakan bir konuya değindi: “Neden bayan değil kadın?”

işte cevabı…

1- iki cinsiyet vardır: Kadın ve erkek.

2- Bayan yalnızca bir hitap şeklidir, cinsiyet yerine kullanılmaz.

3- Yolda bir kadınla konuşmanız gerektiğinde elbette “kadın/karı/kız/hatun bakar mısınız?” demeyeceksiniz. “Erkek/adam/herif bakar mısınız?” diyor musunuz? Hayır. Demek ki konu hitap yerine geçen “bayan” değil; cinsiyet yerine kullanılan “bayan”.

4- Yalnızca hitapla kısıtlı durumlarda “Hanımefendi ya da bayan” diyebilirsiniz ki bir kadın olarak şahsi önerim “Hanımefendi” diye hitap edilmesidir.

5- Erkeğe “erkek” denildiği durumlarda kadına da “kadın” denilir. ”Bayanlar kırılgandır ama erkekler dayanıklıdır”, “Erkekler tuvaleti sağda, bayanlar solda” denilemez. Bilgi formlarında cinsiyerinizi belirtmeniz gereken yerde genelde iki hane vardır. Bunlardan biri bayan diğeri erkek şeklinde görünüyorsa o formu doldurmayın.

6- Bayanlar reyonu, bayan milletvekilleri, bayanlar futbol takımı, bayanlar tuvaleti gibi birliktelikler yanlış. Lütfen onları ayırın.

7- Kız diye bir cinsiyet de yoktur. Kadın/erkek; tıp dilinde dişi/erkek olarak geçer. Bunların küçük boylarına kız/oğlan denir.

8- Ayıp olan kadın demek değil, kadın kelimesinin çağrışımlarını ayıp bulup bir cinsiyeti nazikleştirmeye ya da bayanlaştırmaya çalışmaktır. Bayan kadın olmanın ayıp sanıldığı ve sayıldığı tutucu anlayışın kelimesidir.

9- “Büyütecek ne var” demeyin. Üniversitedeyken hocam Tuna Erdem, bayan sözcüğünü kullananların kağıdını okumaz, doğrudan F verirdi. O yüzden ben büyüttüm.Siz de büyütün ki azalarak bitsin.

10- Yine karıştırırsanız şuradan aklınıza gelsin: Günün adı “8 Mart Dünya Bayanlar Günü” değil “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”
Evet bayan cinsiyet yerine kullanılır. Birşeye sınıflandıramamak için tek çeşit olmalı. Mesela adam. Bu cinsiyeti belli etmez. Bay-bayan. Bunlar ise cinsiyetlerdir. Erkek-kadın da aynı şekilde.

Edit: kadın bir bakarmısın? Bayan bir bakarmısın? Fark var değil mi? Bana pek fazla erkek bir bakarmısın diyen olmadı. Olsa da tuhaf gelirdi.
bayan diye cinsiyet yoktur, erkek egemenliğinin kadının çağrıştırdığı cinsel imgelerden tahrik olup onu nazikleştirmek için bayan gibi hiçbir mantıka uygunluğu olmayan sözcüğü yerine getirmeye çalışmasıdır. illa ki sesleneceksen "hanımefendi" diye de seslenebilirsin. biz erkeklere seslenirken bay demiyoruz değil mi? bir cinsiyeti nazikleştirmeye çalışmak etik değildir. kadın kadındır.
bayan, Kadınların ad veya soyadlarının önüne getirilen saygı sözüdür.
bunu anlayamayan gerzek beyinli insanlar orda burda bikbik ederek dolaşırlar.

zor değil, kadın diyeceksin.
Ne olursa olsun Kadın kelimesini yapı olarak biraz kaba bulduğumdan olabildiğince Bayan kelimesini tercih ettiğim durum.

Belki de kalın ünlüler içeren bir kelime olduğundandır. Halbuki kadın (pardon bayan) ince, narin bir yapıdadır.

edit: Ula kadına hakkaten yaranılmıyor, genel bağlamda iltifat ediyoruz ironisiz şekilde, ona bile eksi.. Vay arkadaş..
an ingilizcede kelimenin karsıtı için kullanılmaktadır bay olmayan durumu ortaya cıkar benim tasrifbetmediğim bi kelimedir bayan.
Bana en çok sorulan sorulardan biri neden bayan değil kadın denilmesini istediğimizdir. Hatta bunun için zaman zaman suçlar ifadeyle aslında bunun bir iyi niyet ve kibarlık göstergesi olduğunu, dilimize yerleşmiş kelimeler ile gerçek niyetleri ayrıştırmak gerektiğini söylerler.

ilk önce hitap biçimleri ve cinsiyetler arasındaki farkı ortaya koymak istiyorum. Bir insanin cinsiyeti tanımlanırken kadın ve erkek kelimeleri kullanılır. Bunun yanı sıra 'bay/bayan' kelimelerinin kullanımı ancak cinsiyet kullanımının uygun olmadığı yerlerde bir hitap biçimi olarak kullanılır.

işte tam burada itiraz ettiğimiz sorun, cinsiyetten bahsedilirken kadın kelimesi yerine bayan kelimesinin kullanılmasıdır. Bunu iyi niyet ve kibarlık göstergesi olarak savunan düşünce neden KADIN demekten utanır ya da neden KADIN kelimesini kaba ve kaçınılması gerektiğini düşünür?

Şimdi kendinize sorun bakalım. Algılarınızda neden bayan kelimesi kibarken kadın kelimesi kabadır. Çünkü, 'bayan' kelimesi toplum algılarına göre kız-kadın ayrımını yapmaz. Daha nötrdür ve kadın cinselliğine dair atıf içermediği düşünülür. Hitapla bekaret testi yapmadığı için de toplumda KADIN kelimesinin yaratacağı gerginliği önlenmiş olur. Aynı zamanda kadını cinsel kimliğinden uzak tutan erkek egemen zihniyetin dile yansımasının bir sonucudur ve kadın cinselliğinin yok sayılması, kadının cinsel kimliğinden uzaklaştırılması ve kadın kelimesinin utanılacak bir kelime olarak görülmesinin doğurduğu sonuçlardır. Peki aynı şekilde erkek kelimesi kaba mıdır? Elbette değildir. Erkek olarak hitap edilmek hiç utanılacak bir durum olabilir mi? Aksine övünç kaynağıdır.

Şimdi abarttığımı, bu sorunun "altı üstü kadın yerine bayan denmesi" gibi önemsiz, anlamsız ya da sadece söylemsel bir sorun olduğunu söylediğinizi duyar gibiyim smile ifade simgesi

Bunu açıklamak için dil ve düşünce ilişkisine değinmeliyiz. Beynimiz ile bütün dünyayı algılarız ve düşüncelerimiz dil ile şekillenir. Kullandığımız dil yaşam biçimimizi, toplumu algılayışımızı, düşündüklerimizi, tanımlanmış cinsiyet rollerini, bize zorla dayatılan her türlü davranış biçimlerini ortaya koyar.

Bu bağlamda KADIN yerine kullandığınız her bayan kelimesinde, toplum tarafından kadına biçilen tüm rolleri, yapılan cinsiyet ayrımcılığını ve bu eşitsizliği bir kez daha onaylamış olursunuz. Sadece siz değil çevrenizde de cinsiyetlerden bahsedilirken 'bayan' kelimesiyle karşılaştığınızda bunun cinsiyeti göstermediğini sadece basit bir hitap şekli olduğunu hatırlatmalısınız. Karşınızdakine kadın cinselliğinin aynı erkekte olduğu gibi utanılacak bişey olmadığını, bekaret baskısıyla kadın sömürüsünün paralel değil sarmal yapı olduğunu açıklamalısınız. Belki toplum içinde bugün-yarın bir değisiklik olmasa da uzun vadede toplumsal algıların değişmesine büyük katkısı olacaktır.

Ne zaman bu ve benzer konular açıldığında "tartışacak başka konu mu kalmadı yeaa" diyerek değersizleştiren toplumun ayrıcalıklı cinsiyeti erkekler, neyi ne zaman nerede tartışmamız gerektiğine karar vermek yerine bize kadın denilmesini sağlayacak gücümüzün olduğunu bilmelidirler.

Korkmadan, utanmadan, çekinmeden kadın olduğumuzu haykırabildiğimiz bir dünya umuduyla...

https://m.facebook.com/st...=0&id=675835172504174
Senin cinsiyetin kadındır. Korkma kadın olmak seviştiğin anlamına gelmez.
Bayan tüm dişilere yani yanlış anlamayın tüm kızlara/kadınlara hitap eder. Kadın ise kızlıktan çıkmış insanlara denir. Karıştırmayalım lütfen.
Not:Arkadaşlar sorun cinsiyet yerine kullanılan bayan kelimesi. Anlamadan yorum yapmayın cahil gözüküyorsunuz.

şuna anlayacağınız dilde açıklık getirmek istiyorum artık.
şöyle ki;
bir kadın şöyle dese bir sorun olmuyor;
"ben bir bayanım."
ama bir erkek şöyle derse;
"ben bir bayım"
farkettiyseniz cümle olmadı, anlamsız oldu.
olay şu ki; bayan bir cinsiyet değil bir hitaptır, hitaplar saygı için kullanılır ancak biz bayan'ı cinsiyet yerine kullanıyoruz ve bunun nedeni: "kadınlar narin, zarif ve güçsüz insanlardır, kadınlar her zaman saygıyı hakeder" düşüncesi.
hayır, kadın kadındır.
erkek erkektir.
ben erkeklerden bahsederken baylar şöyle baylar böyle demiyorsam, siz de kadınlardan bahsederken bayanlar şöyle bayanlar böyle dememelisiniz.
ayrıca bayan, bay'dan türemiştir. türkçede kadın gibi kendi başına anlamı olan, ataerkil bir şekilde erkek kökenli olmayan bir sözcük varken zaten cinsiyet değil de hitap kelimesi olan "bayan"ı kullanmak saçmalıktır.

(bkz: kadın kadındır çiçek babandır)

Ayrıca bize kadın demekten korkanlar için;
Ben bir kadınım ve cinsiyetim bir zardan oluşmuyor.
Evet cinsiyettir. Ve hitap şekli olarak kullanmıyorum. Bayan bir bakarmısın derken pek dikkat çekmeyiz herhalde. Ama kadın bir bak dersek görgüsüz dersiniz. Peki neden halen ısrar ediyorsunuz kadın diye.
"ben bir kadınım ve cinsiyetim bir zardan oluşmuyor."

(bkz: feminist detected)

herkes sığınaklara.
bayan alternatifleri;

(bkz: hanfendi)
(bkz: bacım)
(bkz: teyze)

gereksiz serzeniş. yahu bayan veya kadın ne fark eder. kafanıza taktığınız şeylere bakın.
sokağa çıkıp 20 yaşındaki bir kıza gidip kadın diyin lütfen. lütfen bunu yapın. sonra bakalım sizi kaç parçaya ayırıyor. Bunlar da ayrı kafa ciddiyim, kadın ne alaka birader ?

tamam bayan kelimesini bende kullanmam zaten, lakin nedir bu savaş.
güncel Önemli Başlıklar