bugün

kemaliye/karanlık kanyon'da 450mt'den şöyle bir şekli vardır.

http://vimeo.com/34287290
objeleri;
building *
antenna *
span *
earth *
olan paraşüt atlayış modu. atlayış yapılan temel objelerin baş harflerinden oluşmuş bir isimdir base. ingilizce base kelimesiyle uzaktan yakından alakası yoktur. temel objeler zaman içerisinde farklılaştırılabilir. statik bir balon* gibi. base ekipmanıyla herhangi bir hava aracından atlayış yapmak, base atlayış yapmak sayılmaz. base ekipmanıyla yapılan bu tür atlayışlar, skydiving kategorisinde değer görür. base'in temel mantığı, sabit objelerden yapılıyor olmasıdır.

kimi bünyelere göre uçan her şey sadece "paraşüt" olduğundan base atlayış tanımlanırken söylenegelen obje ve atlayış, yamaç paraşütüyle karıştırılmasına neden olur. yamaç paraşütü pilotları değil base yapmak, henüz skydiving dahi yapmadıklarından bu istisnai benzetme epey hafada kalacaktır.

dünyada referans alınması gereken isimler jeb corliss ve loic jean albert'dir. gerisi traş-ül hededir. misal felix baumgartner için de bir ara şahane base jumper denilmekteydi ama adamın pahalı sponsorluklarla sıradan atlayışlar yapmaktan öte hiçbir numarası bulunmuyor.

bu sporu icraa eden kişiler için en nadide söz ise friedrich nietzsche'nin şu sözüdür, ki bu söz aslında temel olarak bu spor ruhuyla alakalı değildir sadece şahane cuk oturmaktadır;

(bkz: uçurumları sevenlerin kanatları olmalı) *
http://www.youtube.com/watch?v=ieWClE_QXWQ
gökdelen, köprü, kule, vadi gibi yüksek yerlerden serbest atlayış yapmaya dayanan şahane spor. kaza=ölüm olduğu için aileye kalp krizi geçirttirme ihtimali vardır. ancak prosedürlere uyulur, kurallar dahilinde yapılırsa oldukça da güvenlidir.

travis pastrana'nın şu atlayışı süper bir örnektir;

http://www.youtube.com/watch?v=s8pH5jgSuP8