orta kalınlıktaki erkek sesi.
(bkz: opera)
(bkz: operet)
1. tenor ve bas arasındaki erkek sesi.
2. basso ile alto arasında ses veren, pistonlu bir tür ağız çalgısı.
ingilizcesi tuba olan bir enstrümandır.
büyüklüğünden dolayı rahatlıkla bir bandoda göze çarpar. *
Orta kalınlıkta, en ince (tenor) ve en kalın (bas) arası erkek sesi. Genişliği şahıstan şahısa değişmekle beraber, normal sınırlanış lalden fa3 e kadardır.

Bu deyim, aynı zamanda, basso ile alto arasında ses veren, pistonlu bir çeşit ağız çalgısı için de kullanılmaktadır
Pürüzsüz bariton sesi, düzgün konuşması ve telaffuzuyla şaşırtan Williams.

''videosu'' için lütfen aşağda gıdıklamanızı bekliyen linki tıklayın.

http://video.mynet.com/ha...i-sohret-yolunda/1072015/
derinliğe sahip orta registerdaki erkek sesi. bas ve tenor sesleri arasındadır.
(yunanca barytonos: ''kalın sesli'') vokal müzikte en çok rastlanan erkek sesi. bas ile tenör arasında yer alır ve her iki ses kategorisinin bazı özelliklerini taşır. normal olarak bariton partisyonları la perdesi ile fa perdesi arasında kalan bölüm için yazılır; ama bu sesin sınırları da her iki yönde genişletilebilir. bu uygulamaya özellikle solo kompozisyonlarda ve bazı geleneklerde rastlanır. uygulamada seslerin sınıflandırılması yalnız sesin genişliğine göre değil, aynı zamanda niteliklerine, renklerine ve eğitim amaçlarına göre de yapılır. örneğim bir oratoryo şarkıcısı tenor olarak rahat şarkı söyleyebilir ama operadaki rollerin zorunlu kıldığı daha keskin ve sert tonlar, bariton sesin genişliğinin geliştirilmesini gerektirebilir. baritonans terimi batı müziğinde ik kez 15. yüzyılın sonuna doğru, daha çok fransız saraylarındaki bestecilerin, alçak perdeli seslerin eklenmesiyle yaratılan çoksesliliği keşfetmesiyle kullanılmaya başlandı. daha sonraları soprano, alto, tenor ve bastan oluşan ve yaygın biçimde kullanılan dört ses partili koro müziğinde bariton sese genellikle yer verilmiyordu. baritonu bir solo ses olarak kullananlar, ilk alman besteciler olmuştur. mozart'ın operalarında bariton karakterlerin önemli ölçüde yer alması, avrupalı çağdaşları arasında önemli bir yenilik olarak değerlendirilmişti. bariton sesin başroller için kabul edilmesi, erkek tiplerin çeşitliliğini, kahraman ve aşık rollerinde kalın seslerin önemini arttırdı. bu tür roller, daha önce yalnız ince seslere özgü olarak kabul ediliyordu.
Ses tonunun dinleyicide uyandırdığı his sebebiyle operalarda yakın zamanlara dek genellikle kötü karakterleri canlandıran, yirminci yüzyılda sayısı çoğalan modern müzik alt türlerinde kendisine sağlam yerler edinmiş erkek sesidir. Bass bariton türevinin eğitimi daha kolay, esneyebilme kapasitesi normalden geniştir.
keman türevlerinden, 18 telli hayvanî saz.
görsel

korno varyasyonu olan bir diğer çalgı;
(bkz: bariton korno)

gitar türevi için;
(bkz: bariton gitar)
Tenor ve bas arasındaki, orta kalınlıkta erkek sesidir.

Kadın sesindeki karşılığı Mezzo sopranodur.
Yani soprano ve alto arasındaki kadın sesi.