bugün

hemen hemen her vıcık vıcık madde ile yapabileceğimiz balon yavrusu. 2-3 saniye sonra "pinnn" diye batlar. ha bir de, sudayken salınca brolobrolobrolo diye yüzeye çıkan oluşum.
küçük bir balona küçültme ekiyle seslenme halidir.
rengarenktirler, bir de oyuncakları vardır.
çocukken bişeyci adını taktığım pazardaki o amcalarda bu baloncuk yapan oyuncaklardan hep olurdu. ben ona baloncuk makinesi derdim, asıl adının ne olduğunu hala da bilmiyorum.
bunlar silindir şeklinde plastik bir kutu, ve kutunun kapağında ucunda yuvarlak bir halka olan çubuktan oluşan basit bir düzenekti. kapağından tutup o halkayı silindirin içine iki üç kez sokup, çıkarırdınız. halkanın içinde sabundan saydam bir zar görürdünüz, işte o zar var ya, tüm eğlencenin kaynağıdır o zar. sonra halkanın içine hafifçe üflerdiniz, zar bir anda şişmeye başlardı. sonra nefesinizi korumak ister gibi, ayrılırdı halkadan ve içinde nefesiniz dolu saydam bir baloncuk etrafda dolaşmaya başlardı… bir anda etraf rengarenk baloncuklarla dolardı.
ben baloncukları evin balkonunda yapmayı severdim. bir anda tüm sokak baloncuklarla dolardı, insanlar bunlar da nereden gelmiş diye düşünürken, ben rengarenk sokağı izler, mutlu olurdum… bazı baloncuklarsa bulutlara yolculuk yapmayı tercih ederdi. yükselir, yükselir, sonra gözden kaybolurlardı, bazıları ise patlardı. ama ben patlamayanların da bulutlara gittiğini zannederdim. daha sonra büyüyünce, okulda o patlamayanların da bulutlara ulaşamadan patladığını öğrendim. basınçla alakalı bir şeymiş. (işte okullar bazen böyle küçük bir çocuğun masum hayallerini yerle bir edebiliyor.)
bu baloncuk makinesinin de kötü bir yani vardı. içindeki o sihirli sıvı bitince, kendi yöntemlerinizle, sabun ve su kullanarak evde o karışımdan yapmaya çalışırdınız, lakin başarılı olamazdınız. artık baloncuklar eskisi kadar renkli ve çok olmazdı. sanki hayata küsmüş gibi olurlardı. bu yüzden baloncuk makinesinin içindeki sihirli sıvı bitince de tüm eğlence bitiverirdi.
lakin ben yıllar sonra, internette o sihirli karışım hakkında ufak tefek bilgiler buldum.
•kabın yarısına gliserilli deterjan ekleyin. sanırım sıvı sabun da olur. aynı şey çünkü. (bazen okul size böyle yararlı şeyler de öğretebiliyor.)
•onun üstüne kabın çeyreği kadar kolonya ekleyin.
•geri kalana da yaklaşık 10-20 damla aseton ekleyin. daha fazla da olabilir.
•eğer daha yükseklere uçabilen, daha zor patlayan baloncuklar istiyorsanız, toz şeker ve duvarkağıdı tutkalı kullanın.
•koccamaaan baloncuklar için şampuan ve arap sabunu da kullanabilirsiniz.
•sonra oluşan karışımı çalkalayın. işte hazııır! artık eskisi gibi rengarenk ve büssürü baloncuk yapabilirsiniz. hadi kolay gelsin.