bugün

"Ve Adem'e bütün isimleri öğretti. Sonra o isimlerin delalet ettiği şeyleri meleklere gösterip: "Haydi davanızda doğru iseniz, Bana şunları isimleriyle haber verin!" buyurdu." şeklinde olan ayettir.

Talim i esma hadisenin Kuran'da anlatıldığı bölümde yer alan ayetlerdendir. (Bakara 30-31-32-33)

Bu ayet Allah'ın insanı neden yarattığı ve insanın meleklerden neden üstün olduğu ile ilgili bazı sorularımıza cevap vermektedir.

Ayette belirtildiği gibi, Allah Adem peygambere isimleri öğretmiştir. Peki nedir bu isimler?

Burada isimden kasıt dar Anlamda Allah'ın isimleri, daha geniş anlamda ise Allah'ın yarattığı nesnelerdeki güzelliği ve ustalığı görebilme yeteneğidir, tüm cisimlerde Allah'ın üstünlüğünü işaret eden özellikleri görme yetisidir.

işte tam bu noktada insan melekten üstündür; insanlardaki ilim meleklerde yoktur.

Bu noktadan çıkartılabilecek bir diğer sonuç ise, böyle bir ilim ile yeryüzüne gelen insanın muhakkak Allah'a ibadet edeceğidir.

Ama dediğimiz gibi, bu ibadetin kaynağı ilimdir.

Bu açıdan, insanın yaratılmasındaki temel sebebin ilim sahibi olması der isek yanlış yorumlama yapmış olmayız sanırım.

"Yaradan Rabbin ismiyle oku"manız dileğiyle.
antik çağlarda dinler tanrısızdı insanlar doğa güçlerine saygı gösterir ve kutsarlardı. ve insanlar bu doğa güçlerini kontrol edebilmek için isimlerini defalarca tekrarlardı bir şeyin ismini bilmenin onun üstünde kontrol etkisi olduğuna inanırlardı. tıpkı bu gün zikir çeken müslümanlar gibi bu isimleri tekrarlardı. sonradan bu doğa güçlerine tanrısallık atfedildi. Örneğin Ninurta, önceleri rüzgarın içindeki enerjiydi, sonraları Rüzgar Tanrısı oldu. (Ninurta ismi, fonetik değişimlerle önce Nimurt ve sonra da Nemrut olmuştur,(Adıyaman’daki Nemrut Dağı). ve bakara 31. ayet de bu eski geleneğin isalamda ki yansımasından başka bir şey değildir. islam tanrısı allah ademe isimleri öğreterek ademi üstün kılmayı amaçlamış. tıpkı antik çağlar da ki atalarımız gibi...