http://upload.wikimedia.o...Orion.gif/250px-Orion.gif *
gökyüzünde hem güney hem de kuzey yarıküresinde bulunan ve bu sayede tüm dünyadan görülebilinen, oldukça parlak yıldızlardan oluşan dolayısıyla da kolay bulunabilinen takım yıldız. Avcının belirgin şekli dört belirgin yıldızdan oluşan boyu eninin iki katı kadar olan bir dikdörtgen ve bu dikdörtgenin merkezinde çapraz durmakta olan üç ayrı yıldızdır. Betelgeuse avcının sağ omzuna, Bellatrix sol omzuna, Rigel sol ayağına ve Saif de sağ ayağına denk gelir. Ortadaki üç çapraz yıldız (alttan üste sırayla Alnitak,Alnilam ve Mintaka)avcının kemerini(Orion kuşağı olarak da bilinir) oluşturur. Kuşağın altında bulunan M 42 bulutsusu (nebulası) avcının kılıcıdır. Heka adındaki avcının başını simgleyen kısım aslında üç daha sönük yıldızdan meydana gelir. Betelgeuse'un üstündeki yıldızlar avcının sag kolunu Bellattrix'den ötede olan yıldızlarda avcının kalkanını oluşturur.

Avcı kış ayları boyunca Türkiye'den rahatlıkla gözlemlenebilir. Avcıyı gözlemlemek isteyenler güney ufkuna bakmalıdır. Avcının yeri bulunulan aya göre güneybatı ile güneydoğu arasında değişir. Bünyesinde gökyüzünün en parlak yıldızlarından Rigel (7. en parlak yıldız) ve Betelgeuse (10. en parlak yıldız) bulunur. Avcının komşuları Boğa, ikizler, Eranus nehri, Tavşan takımyıldızlarıdır.

http://upload.wikimedia.o...dia/tr/5/57/Orionfoto.jpg *
adını kemerini oluşturan 3 sıra yıldızın ortasındaki olan orion bulutsusu'ndan alan takım yıldız.
kış aylarında türkiye'de akşam erken saatlerde gökyüzünde en kolay görülebilen takımyıldızlardan biridir. oldukça simetrik ve düz çizgilerden oluşan şekliyle çok kolay ayırdedilebilen bir takımyıldızdır.

(bkz: orion)
(bkz: kış boyunca akşam orion u görmek)
ing. orion.

geceleri gökyüzüne baktığınızda en kolay bulabileceğiniz yıldızlar topluluğudur. dünyanın neresinden bakarsanız bakın bu takımyıldızını görebilirsiniz.

türkiye'den avcı takımyıldızını özellikle kışın geceleri güney ufkuna baktığınızda görebilirsiniz. tam yeri ise içinde bulunduğunuz aya göre güney-batı ile güney-doğu arasında gidip gelir. şöyle bir şeydir:

görsel

dörtgeni oluşturan ve onun içindeki yıldızlar orion'dur.
Orion belt. Bir kemer şeklinde olduğu için bu adı almıştır. En sevdiğim yıldız takımıdır.
An itibarıyla, orion(avcı) takımyıldızını çıplak göz ile görebilirsiniz.

Bizim bahçeden görüntü bu;

görsel
görsel

tüm şehir ışıklarına rağmen, rigel ve betelgeuse'ın parlaklığı, kendini belli eden şekliyle hemen göze batar. birazcık sol altında ikizler vardır.
Kış aylarının süsü. Hava bulutlu değilse kış akşamlarında en kolay ve en çok gözlemlediğimiz takımyıldızlardandır.