bugün

ilim irfan yuvasi sozlugumuzde olmayan bir baslik.
Yil olmus 2017, hala hakkinda bir satir yazi yok mk. Nasil sozluk burasi?

Konuya gelecek olursak atomlarin uyum frekansini inceler.
Konuya daha iyi hakim olabilmek icin gunesin yasam surecini ele alalim.
Bilindigi gibi gunes ve gunes benzeri yildizlarin yakiti hidrojendir. Hidrojen yakiti oldugu surece bu yildizlar belirli oranda parildamaya devam edeceklerdir. Parildamadaki fuzyon ise basitce yuksek isi ve yuksek basinca maruz kalan hidrojen atomlarinin enerji momentleri karsisinda daha fazla dayanamayip, cekirdeklerinin birlesmesidir. Hidrojen atomlari bilindigi gibi en basit atomdur. Tek protonlu cekirdek, iki hidrojen atomu cekirdegi birlesince cift protonlu helyum olusur. Elbette notronlari da unutmayalim.

Ortaya cikan helyum atomlari hidrojene oranla daha kararli atomlardir. Hidrojene oranla cok daha yuksek isi ve basincla tepkimeye girer. Gunes hidrojen yakitinin sonuna gelince dis katmani buyuyecek, simdiki dunyanin bulundugu yere kadar uzanacak. Sonrasinda ise kutle cekimi yildiza galip gelecek, yildizimiz su anki halinden daha da kuculecek. Hidrojen yakitinin bittigini de goz onunde bulundurunca iyiden iyiye iceri cokecek. O anki gunesin cekirdeginde demir, altin ve platin gibi agir elementler bulunurken; dis yuzeyinde helyum ve az bir miktar da hidrojen kalmis olacak. Yukarida da belirttigimiz gibi hidrojen yakiti bittigi icin nukleer fuzyon asgari seviyede olacak, bu da kutle cekiminin daha baskin hale gelmesini saglayacak.

Asiri sekilde sikisan helyum atomlari reaksiyona girecek isiya ulasacak. iste burada atomik rezonans kendini gosteriyor. 2 helyum atomu birlesince berilyum elementi ortaya cikar. Ortaya cikan berilyum izotopu ise cok kararsizdir. saniyenin cok kucuk bir kisminda geri bozunuma ugrar. Bu da bize diger elementlerin olusmasina izin vermeden atomik duzeyde parcalanmanin gerceklesmesi gerektigini soyler. Bu noktada rezonans gerceklesmektedir. Birlesen ve cok kucuk zaman diliminde dagilan berilyum atomuna bir ucuncu helyum atomu daha katilir ve karbon atomu olusur. Bazen de dortlu rezonans gerceklesir ve oksijen atomu olusur.

Bu atomik seviyede gerceklesen fuzyon sayesinde gunesimiz ve gunesimizle benzerlik gosteren yildizlar tum yakitini cok kisa zaman diliminde bitirmemis olur.

Biraz uzun oldu ve konuyu dagittim. sadece atomik rezonansi anlatmakla kalmayip, fuzyonu elimden geldigince aciklayici bir bicimde anlatmaya calistim. Esasen meslegim itibari ile bu konularla yakindan uzaktan alakam da yok, yine sozlukte bu konunun en azindan bir basligi olmaliydi. Daha profesyonel bakis acisi olanlar detayli sekilde yazar.

Budut: bunu bile eksilemis mina kodumun comari. Olum kendiniz yazmiyonuz soyle konulari, bari bu isleri yapmaya calisanlari yildirmaya calisma. Bu sozlukte yiginla koyun var mk.