bugün

1988 yapımı anime. 2. dünya savaşı sonrasında japonyanın kobe şehrinde geçen bir hikaye. animede hotaru no haka kısmi otobiyografisinden esinlenilmiştir. agladım yani o derece duygusal.
"bir animasyon izlenirken ağlanır mı" sorusuna "hem de içinizi acıta acıta" cevabını verdirebilecek eşsiz animasyondur. küçük kız kardeşi olanların çok daha fazla etkileneceği ve savaşa bir kez daha lanet edeceğiniz türde bir filmdir. *
eski bi yapım olduğu için uzun süre izlememekte direndiğim fakat şimdiye kadar izlemediğime pişman olduğum bir film.. son derece hüzünlü ve iç burkan, usul usul ağlatan hikayesi var.. filmi izledikten uzunca bir süre setsuko nun sesi gitmeyecek kulaklarınızdan..
insanı darmadağın eden animasyon film.
izlerken o küçük çocuğa sarılıp bırakmayasanız geliyor.
arkadaşımın "izle bak kesin ağlayacaksın" demesi üzerine, "ya hu animasyon film için ağlanır mı? hem ben ağlmam da filmlerde" diyerek iddiaya girdiğim, ancak ağladığım film. inanılmaz gerçekten. demek ki neymiş? önyargılı olmayacakmışız.
ebedi istirahatgahlarıdır. ruhları şad olsun.
bizim neslin cumartesi sabahlarını evde geçirenleri için ''çanakkale geçilmez'' çizgi filmi neyse, şimdiki nesli bilemesem de şu anda çocuk yapmakla meşgul olan japonların illaki izlediklerini ve etkilendiklerini düşündüğüm animedir.
şarapnellere aşina bir milletin ferdi olarak savaş mağduriyetini konu alması benim gözümde bu animeyi farklı kılmadı. dikkatimi çeken şey insana ait olup, bir ana sıkışmış olan, kimsenin kolay kolay farkedemediği fakat bununla birlikte ırkı, milleti olmadığını anladığımız ortak özellikleri güzel yakalamış olmasıdır.

hangimiz şeker kutusunun içindekileri elimize dökünce önce küçük kırıntılardan başlamadık?
izlemeyi bugün kadar ertelediğim anime. orijinal adıyla hotaru no haka; 2.dünya savaşında yalnız kalan 14 yaşındaki seita ve 4 yaşındaki kız kardeşi setsuko'nun hikayesini anlatır. filmin bir kısmı aslında otobiyografiktir; yazarının 2.dünya savaşında açlıktan ölen kız kardeşinden özür dilemek amacıyla ele alınmış bir romandan uyarlamadır.

savaş karşıtlığıyla dikkat çeken 1988 yapımı bu animenin imdb puanı şu an 8,5 ve sanırım 2008'de filmini de yapmışlar, lakin izlemeyeceğim. bu güzel animeye dokundurtmayacağım.

son olarak spoiler vermeyeceğim fakat filmde geçen meyve şekerleri nazım hikmet'in dizelerini hatırlatmıştır;
çocuklar öldürülmesin,
şeker de yiyebilsinler.
Muhteşem bir anime filmdir. Bittiğinde gözlerim dolu dolu olmustu. izleyiniz. Ama bir de filmini çevirdiler. Onu seyretmeyin.
Henüz izlemediğim savaş dönemini anlatan Japon animasyon.
en çok çocukların kaybettiği bir savaşı daha gözler önüne seren anlamlı bir anime. Ne olurdu bir kerede çocuklarda birleşebilseydik. keşke bir çocuğun kalbinin acısına çizebilseydik sınırlarımızı..