bugün

"Madde, vardır."
Boşversene.
Bilim ? Acaba dinden ayrı mı yoksa değil mi?
Yoksa birşeyleri gizlemek için kullanılan bir araç mı?

Ben agnostik düşünceye yakın hisseden ve müslüman olmayan biri olarak yaratılışın öyküsünün ne sözde dini kitap olarak aktarılan yazıtlarda olduğu gibi ne de bigbang teorisinde olduğu gibi olduğunu düşünüyorum.

Basit fiziğe göre madde yoktan varolamaz.

Ama kuantum fiziğine göre olabilir.

Öyleyse mat1 seviyesindeki basit fizik bizi sonucu ulaştıramaz.

Henüz teorilerle dolu ve yeni yeni delillerle ortaya konulan kuantum fiziği ise belki de bizi ileride kesin cevaba ulaştıracak ya da yeni bir fiziğin kapısını arayalayacak tıpkı kuantum fiziğinin ortaya çıkışı gibi.

Dünyada şartlarında basit fizik ortaya çıktı, uzay incelendikçe de yapısı anlaşılmaya çalışıldıkça uzaya basit fizikle bakılamayacağı ve bakış açısının değiştirilmesi gerektiğinden kuantum fiziğinim keşfi gerçekleşti. Kuantum fiziğinde ispatlanamamış bir çok teori de uzayın gözlemlenmesi ile ispatlanmaya başladı.

Kimbilir belki de karadelikleri anlamak için yeni bir fiziğe ihtiyacımız olacak.
Ateistler düşüncelerini bilimden alırlar. Ateizim bir inanç türü değildir. Agnostik düşüncede de öyle..
Varlığımızı açıklayacak bilgimiz olmasa da 1400 yıl önce tanımadığımız birinin yaratıcının kelamı olarak ortaya koyduğu emirleri bugün sorgusuz sualsiz kabul etmek benim için mümkün değil. Dogma olan hiçbirşeyi sevmem. Sorgulamak benliğimin bir parçası.

islamdan konuşacaksak eğer her müslüman yahudiliği sonuna kadar araştırmalıdır. Benzerlikleri ve çelişkileri görmek ve fikir edinmek açısından faydalı bir yolculuk olur.

Bir agnostik bile açıp okuyor, inceliyor ve araştırıyorsa dini kitabı oku ile başlayan dinin mensuplarının da bunu yapması beklenir.

Hah, bilim demiştik. Birşeyleri gizlemek için kullanılan bir araç mıdır diye?
Son yıllarda popüler bilim ilerliyor. insanlar gitgide inancını kaybederken bilim yapanların kendisi insanlarına sıkı sıkı bağlı kalıyor. Araştırın derim. Bilim yapanlar bile evrenin nasıl meydana geldiği konusunda bir yaratıcının varlığını (aksine bir delil olmadığından) kabul etmişken biz kimiz ve hangi bilgimizle bir yaratıcının varlığını reddedebiliriz ki?

Şuanki bilimle objektif verilerin toplamı bize varoluşun içinde yaratıcının(yani başlangıçın) bulunduğunu söylüyor. Yaratıcı demişken, bunun bizim gibi 5 duyu Organı ile hissedilebilen bir varlık olması gerekmiyor.

Eğer yaratıcı varsa ve herşeyin bir yaratıcı ile başlaması gerekiyorsa doğmamış ve doğrulmamış bir yaratıcının nasıl meydana geldiğini açıklayacak bir din alimi de yok. Siz açıklayabilir misiniz müminler?

Tanrı nasıl varolduya gelirsek içinden çıkamayız ve bir noktada tanrı yada tanrı kabiliyetindeki varlığın ölümsüz ve sonsuz olmadığı ve aslında tekten ibaret olmadığı fikrini de irdelememiz gerekiyor.