bugün

şili de bulunan dünyanın en kurak çölüdür.
Silinin kuzey kiyilarinin büyük bölümünde yagmur o kadar az yagar ki, insanlar hayatta kalabilmek için uzun süre buralara suyu pahali ve zor bir islem olmasina ragmen kamyonlarla tasimak zounda kaldilar. Ama sonunda bazi kiyi sakinleri, çokça karsilastiklari bir yagis türünden yararlanma yöntemleri gelistirdiler.... Sis

http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Atacama1.jpg
(bkz: atakama çölü) türkçe okunuşudur. ispanyolca olması kuvvetle muhtemeldir.
Kuzey Sili'de bulunan bu çöl dünyanin en kurak yeridir. Bazi noktalarina asirlarca tek damla yagmur düsmemistir.
dünyanın en kurak çölüdür.

dünyanın en kurak noktası ise antarktika'nın da bulunan ve 2 milyon yıldır yağış almadığı tahmin edilen bir takım kurak vadidir. bu vadilerde esen katabatik rüzgarlar vadilerde bir damla nem bırakmamış, her boku kurutmuştur.

(bkz: güzel gidip sonunda sıçan entryler)
mars ortamına çok benzeyen, aynı zamanda yüksek sıcaklığa sahip kurak bir bölgedir.

hatta curiosity uzay aracının mars'a yollanmadığını, bu çölde çekim yapılarak insanların kandırıldığını ve bu şekilde amerika'nın güçlü gösterilmeye çalışıldığını iddia eden insanlar var. şahsi kanaatimce günümüz teknolojisi, mars'a uzay aracı yollayabilecek ve oradan veri alabilecek kapasitededir.
Dünyanın en büyük uyduları buradadır. Çöl olması sebebiyle gökyüzü
Gözlemlerinin kolaylıkla yapilabilmesine olanak sağladığı için.

Evrenin var olusundan bu yana geçen ve öncesine ilişkin çok önemli bilgiler elde edilmektedir.
(bkz: atacama humanoid)
Şili'deki Atacama Çölü'ne bugüne dek hiç yağmur yağmamıştır.
(bkz: Atma ziya)
(bkz: te ma etmeja)
yıllardır yağmur yağmayan yer.

madem yağmıyor, bir makine ile yağdırmak gerekiyor, böcekler, kaktüsler ,kayalar vs bi serinlesinler.

görsel
Aniden yağmur yağınca ölüm getirmiş çöle.

Alıntı:
Dünyanın en kurak , en eski çölü yani Atacama Şili’deki Atacama Çölü’nden bahsediyoruz. Düşünün bir gün bu çöle yağmur yağıyor ; hayatın yeniden yeşermesini beklersiniz değil mi? “Su hayattır,” deriz normalde ama bu hiper kurak çölde işler tam tersine döndü. Çok da susamamış bu çorak topraklara su ölüm getirdi. Atamaca Çölü’nün geçtiğimiz 15 milyon yıl içinde neredeyse hep kurak kaldığı düşünülüyor. Son 500 yılda ise önemli bir yağmur yağışı görülmemiş. Fakat 2015 Mart ve Ağustos ve de geçtiğimiz yıl Haziran ayında yağmur yağışları oldu. Milyonlarca yıl içinde hiper kurak ekosisteme adapte olarak evrilen yaşam formları kuraklığın gitmesiyle aniden adapte olamadan ölümcül bir yok oluşa tanık oldu. “Atacama çölüne yağmur yağdığında , büyük bir yeşerme ve çöle hayat gelmesini bekliyorduk. Bunun tam aksine, Atacama Çölü’ne özgü kuraklığa alışkın mikrobiyal hayatta büyük bir tükenişe neden olduğunu öğrendik,” diyor Cornell Üniversitesi’nden astrobiyolog Alberto Fairén.

https://www.gercekbilim.c...-kurak-yeri-atacama-olum/ .
şili'de bulunan kurak bir çöl.