bugün

appendiksin iltihabi hastalığıdır. appendiks ileuma bağlı 9 cm lik kör bir aperistaltik ince bağırsak parçasıdır. appendiksin herhangi bir sebebe bağlı olarak tıkanmasıyla bakteri kolonizasyonunda artış sonucu iltihabi reaksiyon oluşur ve biz buna apandisit denir. hasta akut karın tablosuyla bize gelir. karın ağrısı umlikal(göbek) bölgede başlar ve bikaç saat içinde sağ alt kadrana iner. hastada ateş yüksekliği kusma ishal veya kabızlık görülebilir. fizik muayenesinde defans rebound belirgindir. laboratuvarında crp ve lökositoz gözlenir. us ile ön tanı konulur ve tedavisi zaman kaybetmeden cerrahidir. crista iliaka anterior superior ile ublicus arasında çizilen hayali çizginin crista iliaka tarafındaki 1/3 lük kısmına yaklaşık 3 cm lik bir insizyonla girilir ve cerrahi olarak çıkarılır.
Bugün sabah itibariyle ağır karın ağrısıyla uyanmam ve kusmayla sonuçlandırdığım hastalıktır.Etrafınızdaki herkes tarafından farklı yorumlar katılır tabee =) kimisi üşütme kimisi yumurtalık kisti vs... en sonunda apandisit olduğu keşfedilen hastalıktır.Belirtileri karnın alt sağ tarafının ağır bir şekilde ağrıması ve kusmadır.Haa bide kilo verdirdiğini duymuşluğum vardır.
sanırım şu an başlayan şey.

sağ kasığımdan aşağıya doğru sıvı süzüldüğünü hissediyorum. eğer apandisit değilse, panik yapmayayım. aydınlatırsanız acile uçacağım.
apendiksin iltihabı anlamına gelen kelime. latincede -it eki iltihap ile özdeşleşmiştir. sadece bir kaç kelime buna uymaz. eskiden tek tedavi olanağı cerrahi iken artık medikal tedavi ile tedavi edilebilmektedir. japonyada yapılan büyük serilerde başarılar söz konusudur. hastaya hastanede 3lü antibiyotik tedavi verilir. iv yani intra venöz, damar içinden . sonra hastaya oral şekilde hapları yazılarak hasta taburcu edilir.
organın kendisine: apandix verniformis,
Organın iltihaplanmasına ( enfekte olmasına): apandisit,
Organın alınmasına : appendectomy.
Oraganın etrafındaki yağ dokuya :periapendeküler yağlı doku denir..
Kalınbağırsağın bir uzantısı olan apandis çoğu zaman apandisit denilen bir iltihaba yol açar. Apandis, kalınbağırsağın baş tarafında, körbağırsakta bulunur. içi boş solucanımsı bir uzantıdır; ortalama uzunluğu 8 santimetredir. Görevi bademciklerin ve lenf düğümlerinin görevine benzer; kalınbağırsakta bulunan mikropları yok ederek hastalık yapmalarını önlemeğe çalışır. Kesinlikle gerekli olmamakla birlikte, gö-rülüyor ki gene de bir işe yarıyor.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...om/apandis/#ixzz2OPdbqsU1
konuşunca ya da hızlı tempoda uzun süreli yürüyünce patlıyor mu patlamaya doğru mu ağrı oluşturuyor, görevi vs. nedir hiç anlamadığım organ.
askerde erken teskereye gitmek icin olunan ameliyattir. çiğ patates yeyip kola içmek yeterli oluyormus.
(bkz: up and this it)
canı sıkılınca patlayan organ.
öldürebilen ve patlayabilen hede.

7 mayıs çarşamba gecesi az kalsın ölümüme sebep oluyormuş kendisi. birkaç haftadan beri süren sağ tarafımda yoğun ağrılara neden olan şeyi karın ağrısı olduğunu zannediyordum ve doktora da gidecektim ta ki bir akşam ağrılarım artana ve 112'yi arayana kadar. uyandığımda ameliyat edilmiştim bile. doktor 4-5 saat daha geç müdahale edilseydi şuan hayatta olamayacağımı söylediğinde hassiktir dedim. harbiden şansa yaşıyoruz.
Karnın sağ alt bölümünde apandis denen kalın bağırsağın uzantısı olan şeyin iltihaplanması durumudur.

apandis ve apandisit çok farklı şeylerdir.

karaciğer ve karaciğer kanseri gibi.
birisi bir uzuv iken diğer o uzvun rahatsızlanması durumu.

gidip ''apandisim var'' derseniz ben de apandis var demiş olursunuz.
gidip ''apandisit var'' derseniz ciddi bir rahatsızlık yaşıyor olursunuz.
şu an ki karın ağrımdan dolayı endişe ettiğim hastalıktır. sanmıyorum ama şüphe iyidir.
Hiç bir işe yaramayan üstüne bir de vücudu patlamak ile tehdit eden apandis organının iltihaplanmasıdır.
Bazı teşhislerini okuyup acaba diye tedirgin olduğum hastalık. Sağ tarafa kramp gibi agrı giriyor bastırınca da acıyor. Sırtüstü yatıp bacakları kaldırdığımda karnım kasıldığı için o bıcak saplanmasını da hissediyorum. Diğer belirtiler de boy gösterirse hastaneye gitmekte fayda var. Ölümcül hastalık nihayetinde.
Kafası attıkça patlayan organ.
Portakal mandalina çekirdeği, karpuz çekirdeği, çiğnemeden nohut leblebi...bunları yutmayınız. Bunlar apandisin içine kaçarak iltihaplanmaya sebep olurlar ve apandisit o zaman ortaya çıkar. Yuttuğunuz zaman da bol bol su içinizb
Hastane yolu gözükür.
En çok Korktuğum şeylerden. Umarım olmaz hiçbir zaman.
Karnın sağ alt bölümünde apandis (apendiks) denen kalın bağırsağın uzantısı bulunur. Solucan şeklinde ve hareket kabiliyeti olan apandisin içinden herhangi bir besin geçmez. Uzunluğu çocuklarda biraz daha fazladır. Yaklaşık 9–10 cm uzunluğundadır fakat bundan daha az ya da daha fazla olabilir.
Göbek deliğimin sağ tarafında elimle sıktığımda çok hafif bir ağrı var. Yürümekte veya herhangi bir harekette sıkıntı çekmiyorum. Ama iştahsızım ve eskisi gibi yemek yiyemiyorum az biraz yediğimde mide bulantısı çekiyorum. Gaz çıkarma olayı da normal gibi ama korkuyorum sözlük. Bilen varsa yeşillendirsin.
ülkemizde özellikle fmf ile çok karıştırılan bir rahatsızlıktır. şuan için amacı pekte belli olmayan apandis organcığının iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. apandis, kasık bölgesinin sağ alt tarafında, göbek deliğinin dört parmak sağının dört parmak altında bulunmaktadır. ( not: tabi ki bu insandan insana değişir. Pilates topu gibi göbeğiniz varsa metreyle falan anca bulursunuz. )

ayrıca o bölgedeki herhangi bir şiddetli ağrıda hemen ameliyata girmeyin, bir Fmf ( Akdeniz ateşi ) testi yaptırın.
insanlarda bilinen bir işlevi yoktur. enfeksiyon kaptığında ameliyat ile alınır.

bilim adamlarının çoğu ise bu organın eskiden bol miktarda yaprak ihtiva eden yiyeceklerdeki selülozun işlenmesine yardımcı olmasına yaradığı görüşünde imiş.
apendiks lümeninin obstrüksiyonu apandisitin ana sebebidir. en sık görülen neden ise fekalitlerdir. daha az sıklıkla; lenfoid doku hiperplazisi, intestinal parazitler, baryumlu kolon grafisi ardından katılaşmış baryumun oluşturduğu lümen tıkanıklığı, sebze ve meyve çekirdekleri, tümörlerdir.

tüm insanların %7'si akut apandisit nedeni ile apendektomi(apandisitin alınması) geçirmektedir. 20-40 yaş aralığında en sık rastlanır. erkeklerde çok az oranda daha sık görülür. kadınlarda yanlış negatif tanı oranı daha yüksektir.
zaman içerisinde iltihaplanan fakat anlık ortaya çıkabilen bir şey.
günümüzde gelişen tıp olanakları sayesinde küçük bir laparaskopik * ameliyatla ortadan kaldırılabilmesine rağmen, eski devirlerde apandisit patlaması, (o hastalık belirtilerinin ve sancıların sebebi bilinmediği için) iltihabın tüm karın boşluğuna yayılması suretiyle ölümlere yol açabiliyordu.
vaktiyle böyle günümüzde kolayca geçiştirilebilen basit mikrobik hastalıklardan ölen çoktur..