bugün

bazıları ben burdayım diye bağırır bazılarınınsa bulunması zaman alır.
''gözümden kaçmadı değil heaaa'' diyen insanın yaptığı bozukluk, türkçeye aykırı davranış.
çok zevkli, çok eğlenceli konu ama takıntı haline gelince günlük hayatı zorlaştırıyor. sanki sınavdaymış gibi insanların ağzından çıkan her yanlışı düzeltme ihtiyacı duyuyorsun. çeneni tutabilirsen ne ala, tutamazsan da gıcık oluyorlar.
türkçe nin, cevapları kontrol ettikten sonra en çok pişmanlık yaratan konusudur.
az kalsın düşeyazdım. en kullandığımdır.
Ekmek uzuzlatilirken buğday pahalilatildi. Cümlesinde bulunan ama benim görmek için sözlük ahalisine danismam gereken dilbilgisi konusu .@
maalesef dilimize o kadar yoğun bir şekilde yerleşmiştir ki, doğru olduğunu sandığımız pek çok şeyin yanlış olduğunu bile bilmiyoruz. bu nedenle de öğrencilerin en fazla problem yaşadığı konuların başında geliyor.

misal: "annem, kardeşimin şehir dışından gelmesi sebebi ile akşam yemeği için çok güzel yemekler yaptı." bu cümle pek çok öğrenci için normal gelebilir; ancak cümlede yer alan "sebep" kelimesi sadece olumsuz durumlar için kullanılır. Cümlenin doğrusu için "sebep" kelimesinin yerine "vesile" kelimesi kullanılabilir. Maalesef buna benzer pek çok yanlış yapılıyor. Bu nedenle de öğrenciler bu konuda başarılı olamıyor.
Aslında cümleye ahenk katan şeylerdir. Kahrolsun düzgün cümleler.
güncel pop şarkılarında bolca bulunması mümkün olan dil kusuru. televizyon izlemem, ama kahvaltı edilen mekanlarda sürekli şarkı çalındığı ve sürekli aynı şarkılar çalındığı ve hata bulma refleksi çok incelmiş bir insan olmanın sancılarıyla dinleyip rahatsız olduğum ve tam da bu sebeplerden dolayı aklımda kalan örnekleri sunmak isterim:

ilyas yalçıntaş - içimdeki duman. "Duruyormuş orda sanki bir düşmancasına" Yanlış. aynı cümlede sanki, gibi gibi benzetme edatları veya bağlaçlar varsa "düşmancasına" kelimesinde olduğu gibi -sına ekine gerek yoktur. zira, aynı manayı verir.

derya uluğ - okyanus. "Her Yer De Okyanus, Sen Boğuldun Derede" Yanlış. her yerde okyanus olmaz. çünkü okyanus, yer'in karşıtıdır. yer bir mekanı, okyanus ise mekansızlığı, yokluğu, hatta hiçliği ifade eder. okyanus'tan geriye kalanlara yer denir. dolayısıyla okyanus'ta yer olur, okyanus yer'de olmaz. okyanus'tan bir market şubesi gibi bahsetmek manasız olmuş.

aynur aydın - bi dakika. "Bana Deli Diyenin Aklı Kime Göre Doğru" Yanlış. akıl doğru ile yanlışı ayırt eden yetidir. aklın kendisi doğru veya yanlış olmaz. kimin aklı doğru diye bir cümle kusurludur. mecaz-ı mürsel savunmaları da geçerli olmaz, aklı ile aklındaki düşünceyi kast ediyor denmesin. çünkü böyle bir temsil kullanılmamış, bilinmeyen bir başına buyruk söz söylemek olur.

irem derici- tüm şarkıları. onu uzun uzadıya anlatmıyorum. kadın türkçe bilmiyor.

ece seçkin- adeyyo. "Ben hadi neyse atlatırım da, Yerle bir ol sen inşallah…" şarkıdaki cümlelerin akışında bir kusur var. ben hadi neyse atlatırım da şeklinde durum tespiti olarak ilerleyen cümle, bir anda temenniye dönüşüyor. şöyle olmalıydı: ben hadi neyse atlatırım da, sen atlatamayacaksın. ama bu şekilde bir tespit veya tahmin olmak yerine, ilkindeki iddia ve meydan okuma; ikinci bölüm ile çöküyor. inşallah atlatırım(veya atlatma inşallah) demekle, atlatırım da demek birbiriyle çatışıyor.
Geri iade favorim. ;)
entryi okurken mr.robot'un bi sahnesini hatırlatmıştır. yoksa ordan mı çalıp , geliştirdin lan hikayeyi?
işlemesi oldukça zevkli fakat sınavkoyucunun istediği şekilde bulmak pür dikkat gerektirdiğinden sınavlarda can yakma potansiyeli yüksek bir konudur.
Boğazlarım, s ı r t l a r ı m, bellerim.. yazarken sinirden Uyuşmaya başladı vücudum.