bugün

amatör telsizcilik faaliyetlerinde bulunmak üzere; amatör telsizcilerin taşıdığı, görüşme yaptığı telsiz çeşididir.

ismi amatör telsizdir ancak işlevi dışarıdan bakıldığı kadar dar değildir.

bir amatör telsiz ile data haberleşmesi bile yapılabilir.
ülkemizde kıyı emniyeti genel müdürlüğü tarafından sertifikalandırılan

A,B,C tipleri bulunan lisanslar ile icra edilen bir hobidir.

Bu sınıflar uluslararası arenada sırasıyla Harec, Novice, Entring şeklinde belirtilir.
En temel seviye amatör telsizcilik haklarına sahip olan sınıf C sınıfıyken, B ve A ile bu haklar ve yetkiler artar. Burada haklardan bahsederken en temelinde kullanılabilecek frekans ve güç aralıklarının artmasından bahsediyoruz. bir kurumun istasyonunun operatörlüğünü üstlenmek için de A sınıfı belgeye sahip olmanız gerekiyor.

amatör denmesinin sebebi acemi anlamında değil kar amacı gütmeden haberleşme teknolojileri alanında faaliyet gösterildiğini anlatır.

bu sene ki sınavının online yapılma ihtimali var. eğer ilginiz var ise lisans alma , cihaz seçimi gibi konularda destek olabilirim.

özellikle istanbulda amatör telsiz ağı oldukça geniştir. küçücük bir el cihazı ile (5w) tuzladan , avcılara ulaşabilirsiniz. (bkz: röle/#43467277)

ayrıca büyük felaket durumlarında (savaş , deprem vs) haberleşmenin sürekliliği konusunda da görev üstlenmektedirler.

ülkemiz adalar bölgesi 0 olmak üzere 10 bölgeye bölünmüştür. (klasik coğrafi bölgeler değildir.)

her amatör telsizciye

T-BelgeSınıfı-BölgeKodu-Random3Harf şeklinde çağrı kodu verilir.

örneğin TA2XXX çağrı kodu A sınıfı 2.bölge amatörü olduğunu temsil eder. (istanbul anadolu , kocaeli ,yalova,sakarya,bilecik,bolu,karabük,düzce,ankara,eskişehir,kırıkkale 2.bölgedir)

genellikle rakamdan sonraki kısımda isim soyisim 'in ilk harflerinden kombinasyon verilir.

en çok haberleşme yapılan bandlar vhf ve uhf'dir. (istasyon kurma maliyeti çok düşüktür bu bandlar için) vhf ve uhf bandında röle ve simplex olarak farklı haberleşme türleri vardır.

biraz daha ilerledikten sonra hf bandı da kullanılabilir. hf cihazlar ve antenler oldukça pahalıdır fakat uygun atmosfer şartlarında istanbul-kanada arasında haberleşme yapılabilecek ilginç bir banddır.

malum deprem olduğu zaman gsm ağları çökecek (geçtiğimiz sene silivri açıklarında yaşanan yaklaşık 5 şiddetindeki deprem ile gsm hatlarının kilitlendiğine şahit olduk) fakat telsiz sistemlerinde haberleşme kesintisiz olarak devam etti.

ve insanlar haber almak istedikleri yakınlarına ulaşabildi , diğer amatör telsizci arkadaşlarımızdan ulaşamadıkları akrabalarının kontrol edilmesi konusunda destek buldular.

buradan uludağ sözlük amatörlerine 73 !
her sene boş yere kullanmadığım telsiz için 125 TL vergi ödediğim nane. ADB'min (Amatör Denizci Belgesi) yanında sarı sarı pek tatlı durmaktadır. Her 5 sene de bir sınava tekrar girip yenilenmesi lazım bu Amatör Telsiz belgesinin.

edit: düzeltme

Yeni sistemle artık 10 senede bir tekrar sınava girmeniz gerekiyormuş.
genel telsiz operatörü sertifikasına sahip olduğum için ihtiyaç duymadığım sertifika. her türlü uydu ve telsiz cihazını kullanabilme yetkim mevcuttur.