bugün

gsyf’lerden elde edilen getiriyi gelir vergisi beyanına eklenmesi gerekmiyor, stopaj da 2 yıldan sonra sıfırmış.
Gecen akşam arkadaş görüşmesinde meğer en cahil benmişim çok şaşkınım. Herkes o girişim diyor bu girişim diyor. 3-5 atmışlar bişi. Benim neyim eksik diyip daldım konuya. Hadi hayırlısı dedim başladım ben de.
Yatırımın alternatifi olur mu? Bu tabir biraz sıkıntılı. Geçelim. Olay şu ki, geleneksel olanların, yani hisse senedi, altın, döviz, bono vb, dışındaki araçlara deniyor. Alternatif yatırım fonu dendiğinde ise gsyf ve gyf anlamalıyız. Gsyf, girişimlere, gyf’ler gayrimenkule yatırım yapıyor. Kimi fon tek bir girişim veya gayrimenkul odaklı, kimisinde çok sayıda girişim ve gayrimenkul paketlenmiş. Tekli olanlarda, eğer yatırım yapılan varlık çok büyürse avantaj. Karma fonlarda ise, diyelim bir girişim sürünüyor ama paketteki başkası güzel büyüyor, riski azaltabiliyorsun.

ihraçlarını iyi takip etmek lazım. Fon bir kez kapandığında artık o fonu almak mümkün değil. Yani getir’in gsyf’si için fon ihracını kaçırdın diyelim, pandemi patladı getir koptu gidiyor, hisse senedi gibi o sırada alamıyorsun.
Son zamanlarda kafayı kırdım bu alternatif yatırım fonları konusunda.

https://www.forbes.com/ad.../alternative-investments/ buyrunuz adamlar tek tek anlatıyor.

Hatta en son bir rapor okudum Amerika’da adamlar emeklilik yatırımları için son zamanlarda alternatif yatırımlara yönelmiş. Bana mantıklı geldi. Biraz şimdiden para yatırmaya karar verdim.

Bizde de en son bu haber dikkatimi çekti https://www.ekonomim.com/...onlarindan-geciyor/740330 buyrun dalgalanmalardan etkilenmeyin *
Artık Türkiye’de ev almak mümkün değil bari şu GYF’lere bir yerden girsek de belki bir mülkün balkonuna yatırımcı olurum diyorum. Başka türlü olacak gibi değil.
Geçen youtubeta gördüm 2 yıldan fazla süreyle elde tutulan GSYF ve GYF’lerde stopaj yüzde sıfırmış. Benim ilgimi çekti bu durum. Türkiye’deki vergileride düşündüğümüzde bana mantıklı geldi.
Tefas fonlarıyla karıştırmayın. Uzun vadelidir; 7-10 yıl bekleme süresi vardır. Ama doğru portföy çeşitlendirmesiyle geleceği garanti altına almak demektir.
Amerika’da ALTO diye bir şirket anket yaptırmış. Buna göre
-Katılımcıların yaklaşık yüzde 75’i alternatif yatırım araçlarının uzun vadede, hisse senedi piyasasına benzer ya da daha iyi bir getiri sağlamasını bekliyor.
-Özellikle hisse senedi yatırımlarına olan güvenin düşüş eğiliminde olması, alternatif yatırım araçlarına ilginin gelecek dönemde daha yüksek olacağının işareti olarak yorumlanıyor.
-“Alternatif yatırım araçları” dendiğinde katılımcılar arasında en çok dile getiren enstrümanlar arasında gayrimenkul, özel sermaye, girişim sermayesi ve sanat eserleri de yer alıyor.
-Anket sonuçlarını değerlendiren ALTO araştırma ekibi, hisse senedi piyasasına duyulan güven eksikliği göz önüne alındığında, alternatifler portföy çeşitlendirmesinin cazip bir çözüm sunabileceğini vurguladı.
Ev alamıyor musun komşu al!! Şaka şaka.
Gayrimenkul fonu yeni trend yatırım aracıymış. Ev alacak paran mı yok ki yooook. O zaman gir bir gayrimenkule parça parça al. Hem de evin değeri arttıkça senin de paranın değeri artsın. Başka ne istiycem.
Türk milleti böyle alternatif fon falan deyince hep sanıyor ki ille de oyun şirketi olacak. Yok kardeşim enerjiden telekomikasyona hatta unlu mamül üreten fabrikalar içi bile kuruluyor bu fonlar. Biraz ayık olun, azcık haber okuyun.
Erken emekli olmak isteyenler bu fonlara yatırım yapıyormuş. Ben de fon kovalıyorum bulunca affetmem…
Bkz: https://www.dunya.com/kos...if-yatirim-firsati/718023
Geçmişi 10 yılı geçmeyen alternatif fon pazarı hızlı bir büyüme gösteriyor. SPK’nın Mart 2024 rakamlarına göre 69 portföy yönetim şirketlerinin yönettiği tüm fonların büyüklüğü 4 trilyon lirayı aştı. Yani 129 milyar dolar gibi bir büyüklüğe ulaşıldı.

Alternatif yatırım fonlarının toplam büyüklüğüne baktığımızda da geçen yıl 210 milyar lirayı aştığını görüyoruz. 2024 Mart sonu itibarıyla yatırım almış 268 girişim sermayesi yatırım fonunun büyüklüğü 126.9 milyar TL seviyesine çıkarken, 152 GYF’nin toplam büyüklüğü de 83.7 milyar TL ulaştı.
güncel Önemli Başlıklar