bugün

5g, yani 5. generation, yani gprs'te bir devrim.
pilotların uçarken maruz kalabileceği muhtemel çekim kuvvetlerinden biri. yüzleri şekilden şekle de girebilir ve vücudunun 5 katı kadar kuvvet hissederler.
(bkz: beşinci nesil)
(bkz: 5 gram)
3g'nin ihalesi yeni bitmişken 5g'nin çıkması, 3g telefonlar alındıktan kısa süre sonra 5g telefonların alınması.*
kuvvet değil ivmedir.

yer çekimi ivmesinin 5 misline tekabül eder. bu da 490 metre/saniye kare eder.
mobil cihazlar üzerinden 1gbps üzerinde download ve upload hızı sağlayabileceği ön görülen teknoloji.
3g daha heryerde çekmiyorken "türkiye'de şimdilik zor." dediğim teknoloji.
http://m.haber7.com/haberDetay.php?id=938296
samsung'un öncülük ettiği, 2020'de kullanılması için çalışmaları yapılan 2 km'lik mesafeden (vericiden alıcıya yani baz istasyonundan cep telefonuna) 2 Gbps verinin gönderilebileceği öngörülen teknoloji.
http://www.veteknoloji.co...-geri-sayim-65230-1-.html
4g'den 1000 kat hızlı olduğu söylenen bağlantı şekli. uzun metrajlı bir filmi yalnızca 1 saniyede indirebiliyormuş.

7g internet çıktığında muhtemelen bizim ülkemize de gelecektir bu teknoloji. umutluyum.
Teorik olorak 1 saniyede 800 mb veri indirebilme imkanı sağlayacakmış ama günümüz şartlarına göre imkansız veriyi diske yazma hızı düşük olduğu için teoride kalıyor.
Türkiye'de 5g de bile torrent kullanan dallamalar çıkar.kesmez bizim milleti hiç bir şey.
tayyibin 40 yılda bir ağzından doğru söz çıkmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Telekom'un 175. yıl kutlama töreninde yaptığı konuşmada, "Dünya şu anda 5G'yi konuşuyor, biz 3G'deyiz. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. iki yıl içerisinde Türkiye de 5G'ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G'li bir çöplük haline döner." dedi.
adam boşverin 4g yi direkt 5g ye geçelim dedi.
kim mi?
herşeyi bilen yüze benlik.
Daha var olmamış 2020 yılına kadar çıkması beklenen 5. Jenerasyon bağlantı şekli. Fiber hızda olması ve bildiğimiz anlamda dsl anlayışına son vermesi bekleniyor. Tabi daha hiç bir şeyden bahsedemeyiz. Çünkü üniversiteler hala bu bağlantının nasıl sağlanacağını tartışıyor. Farklı çözümler sunuyorlar.

Gelgelelim cumhurbaşkanının boş konuşmalarına. Demiş ki 2 yıl sonra direk 5g ye geçelim. Pardon ama keriz mi var. Sen ülken adına telekomünikasyon maliyetlerinden bu kadar ucuz mu kurtulacaksın. Daha 5g nin standartları tartışılırken ve 3 yıla anca ön kullanıma sunulacağı halde nasıl böyle bir şey diyebiliyorsun cahil adam.
Henüz kuralları bile oluşturulamamış, altyapısı hazır olmayan ve 2020 ye kadar kullanıma geçilemeyecek iletişim teknolojisinin adı. Konuşma anlamında hiç bir artı getirmeyecek olan bu teknoloji sadece veri aktarımı ve internet hızında büyük bir ilerlemeye neden olacaktır.
Türkiye 2 senede değil 4 senede 5gye geçsin koluma faça atcam. 5g dediğimiz teknolojinin daha araştırma aşamasına , ericson , alcatel , samsung gibi büyük firmalar ve üniversiteler şöyle mi olsa böyle mi olsa diye düşünüyorlar yani ortada daha fol yok yumurta yok , olmayan şeyi 2 yıla nasıl getirecekler çok merak ediyorum. Kişisel tahminimce baz istasyonları ve sms & sesli data bağlantıları yerine daha az enerji tüketecek olan wireless sistemine benzer bir sistem getirecekler bu da bir çok açıdan daha iyi olacak. Eğer ki daha yüksek frekans bandında ve daha sık frekanslarla 5gye geçilirse bizim ülkemiz gibi dağı bayırı engebesi çok olan yerlerde 5g nin hikmetinden doğru düzgün yararlanmayacak. Konya ovası gibi bir yerde olmadığımız sürece.

Asıl sorulması gereken soru türkiye neden 3g ye geç girdi ve neden 4g hala gelmedidir !
görsel
http://m.yeniakit.com.tr/...eler-degisecek-64800.html
--spoiler--
Bilgi Teknolojileri ve iletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, ulusal genişbant stratejisi ile ilgili çalışmaları tamamlamak üzere olduklarını belirterek; Türkiye'nin 5G ve daha yenilikçi teknolojileri ilk kullanan ülkelerden biri olacağını söyledi.Vodafone tarafından düzenlenen "Dijital Dönüşüm Zirvesi"nde konuşan Sayan, "Bilgi ve iletişim altyapılarının geliştirilmesi, genişbant internetin ve bilgisayar kullanımının ülkenin tüm bireylerine ve işletmelerine ulaştırılması ülkemizdeki sayısal dönüşüm için atılması gerekli önemli adımlar olarak ortaya çıkıyor" dedi ve ekledi: "BTK olarak ulusal genişbant stratejisi ile ilgili çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. ilerleyen dönemde sayısal uçurumun daha da azaldığı, sağlıklı rekabetin ve serbest bir yatırım ortamının sağlandığı bir Türkiye göreceğiz. Ülkemizin her yerinde her vatandaşımız yüksek kapasiteli genişbant internet kullanıyor olacak." 1 Nisan'da sunulmaya başlanacak 4.5G hizmetinin genişbant yol haritasının önemli bir yapı taşı olduğunu belirten Sayan, buna karşın vizyonlarının 4.5G ile sınırlı olmadığını ve Türkiye'nin daha yenilikçi teknolojileri ilk kullanan ülkelerden olacağını söyledi. Sayan, "Vizyonumuz 4.5G ile sınırlı değil. Ağustos ayında yaptığımız ihale teknoloji nötr bir ihaleydi. 5G ve daha yenilikçi teknolojileri de ilk kullanan ülkelerden olacağız. 5G konusunda vizyonumuz doğrultusunda hiç vakit geçirmeden yerli üretimin, yerli içeriğin ve yerli Ar-ge faaliyetlerinin artırılması gibi ülkemiz çok önemli misyonlar üstlendi" dedi ve ekledi: "Bu noktada dijital dönüşümün bir parçası olmak istiyoruz... Ülke olarak önemli bir potansiyel barındırdığımızı düşünüyorum. Bilgi ve iletişim sektöründe yerli ürün ve hizmetlerimizle daha fazla söz sahibi olmalıyız."
--spoiler--
Uydu cıkışlı internet hizmeti verecek ve sayesinde modemlere kablolara ihtiyaç kalmayacak internet hizmeti. inderme hızı saniyede max 10gb olacağı öngörülmekte. 4g yi bu haliyle 10a katlayacak demektir. Ancak dogrudan uydu çıkışlı olması hızının çok iyi olması bilim adamları tarafından devrim olarak görülmesine neden olmuştur. 5g gelmesiyle hayatımıza girecek yenilikler (bilim dergileri ve makalelerden elde edilmiştir):
Sürücüsüz araçlar, uçaklar, trenler hayatın her alanında olacak
2 saatlik bir filmin kapladığı alan 1 tb olacak
4k ve smart tv ler yaşamın her alanında normal sıradan şeylermiş gibi karşılanacak
Kuantum bilgisayarlarının hayatımıza girmesini sağlayacak
Bankacılık işlemlerinin hızlanması ve saniselere düşmesiyle kağıt para kredi kartı gibi taşınabilir şeyler bir yük olarak görülecek bitcoin tarzı dijital paraya geçilecek. Amerikan merkez bankasının tasarlamaya çalıştıgı fedcoin gibi.
Robotlar insanların işlerini elinden alacak. Bir çok insan işsiz kalabilir.
Trafik ışıklarına gerek kalmayacak 5g tabanlı sürücüz araçlar kaza yapılması imkansız hale gelecek.
insan beynine ameliyatla monte edilen bir çiple insanlar internete doğrudan bağlanabilir.

5g nin dünyada yayılması o kadar da kolay olmayacağına benziyor çıkış tarihi 2020 olsada dünya genelinde yayılması 10 yılı aşabilir. Türkiye'de 5g teknolojisine geçiş için 2023-2025 yılları hedeflenmekte.
4.5g bile hem interneti hem şarjı sikertirken gerisini düşünemiyorun gari
(bkz: icat çıkartmayın)
testleri başlamıştır.

http://pchocasi.com.tr/tu...tleri-yapilmaya-baslandi/