bugün

bu yıl her ne kadar yandaş ekonomistler ve siyasetçiler çok ferah geçiyor desede sürekli işçi çıkarımları, konkordato talepleri, artan işsizlik oranı ve zamlar durumun aslında böyle olmadığının kanıtı. Yapılan açıklamalarda 2020 yılında ekonominin daha iyi olacağı söylense de durum hiç öyle olacağa benzemiyor. Çünkü dünya üzerinde global bir kriz var denilebilir ve bu global krizden yer altı kaynağı zengin ülkeler ve kendi teknolojilerini üretip dış ülkelere satabilen ülkeler etkilenmiyor fakat Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için bu durum söz konusu değil.

1- Yapılan dış ve iç politika bu konuda çok önemli çünkü ABD başkanı Trump bir tweet ile dolar kurunu yukarılara çıkartabiliyor. CAATSA yaptırımları ve AB 'nin ekonomik yaptırımları gibi yaptırımlara dayanabilmek güç. iç politikada yaptığınız hatalar ülkedeki yatırımcıları korkutabiliyor.

2- Teknoloji ihracatında yerlerdeyiz çünkü ağır sanayimiz yok. Fed faiz indirimine gittiğinde yani dolar kuru 1 liralara denk geldiğinde biz teknolojiye değil betona yatırım yaptık. Sanayiciler daha kolay kazanç için inşaatçı oldu.

3- Ülkeye yatırımcı çekmek çok önemli ancak hiçbir yatırımcı gazetecilerin içeri alındığı, internet erişiminin kısıtlandığı, terör eylemleri olan bir ülkeye yatırım yapmaz. Çünkü milyarlarca dolarını riske atmak istemez.

Türkiye elindeki fabrikaları, madenleri, devlet bünyesindeki firmaları özelleştirerek bu zamana kadar ekonomisini idare ettirebildi. Ancak satıcak birşey kalmadı ve kariyere değil tanıdığa bakıldığı için çoğu vasıfsız insan önemli yerlere getirilerek paralar çöpe atıldı. ekonomik kriz her an biraz daha derinleşiyor gibi...

Ancak iktidarda RTE, abd nin başında trump olduğu sürece her an herşey değişebilir. rte trump ile bir fotoğraf attığında dolar kuru rekor seviyede düşmüştü. Bekleyip göreceğiz....
Yazdıklarının tamamına tek tek cevap verebilirim ancak ilk cümlenin doğru olmaması buna gerek bırakmıyor.

Galiba sadece yandaş medyayı vs takip ediyorsunuz? Dünya bankasının, fitch'in, Avrupa'nın, moodysin vs açıklamalarını takip etmiyorsan, bist'e bakmıyorsan sana diyecek bir şey yok...
uluslararası bankaların kredi notu yükseltmesi ekonominin iyi olduğu anlamına gelmiyor bence şöylede birşey var türkiyede bankacılık sektörü 2001 den sonra çok güçlendi ve dersini aldı fakat bu durum ekonomi iyi demeye yetmez.
Burada kimse kredi notundan bahsetmedi. Kredi notunda da olumlu gelişmeler var elbette ama büyüme tahminleri, ihracat fazlası ve bist'teki yükseliş, batı ile restleşmelerin azalması ekonomideki yeniden canlanmayı gayet iyi özetliyor.

Türkiye Cumhuriyeti, 82 milyon nüfusunun dinamikliği ve gençliği, lojistik merkez ve iş gücünün ucuz oluşu ile yatırım için çok değerli bir ülke.

Ayrıca ne abd ne de Avrupa himayesi altına alamayacağı bir ticari ortağını kaybetmek istemez, kaybedemez. Türkiye'nin en büyük ticari ortakları batı ülkeleridir. Çıkar çatışmalarında kullanılan ekonomik saldırılar dengeli ve geçicidir.

Şu an yaşanmaya devam eden işsizlik ve iflaslar henüz geçmemiş olan krizin son aşamalarıdır. Bundan sonraki dönemde üretimde ve ticarette genişleme, işsizlik ve enflasyonda ise düşüş gerçekleşecektir ki bunlar gerçekleşmeye başlamıştır.

Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır.