bugün

brezilyanın kupada çeyrek finale yükselmesiyle kendi siyasi iktidarlarına rahat bir nefes aldırmışlar, çagımızın arenalarının stadyumlar oldugunu bir kez daha görmüş olduk. türkiye'de ki kötü gidişli bir futbolun ardından insanların siyasete yönelmesi, futbolun asla bir spor degil kitle uyutma aracı olduğunu bir kez daha açıkca ortaya koymuştur, ve devletler kendi ülke menfaatleri için tabiki futbolu kendi istediği gibi oynatmaktadirlar.
çok zor olsa da colombiya-belçika finali olmasını istediğim turnuva. adamlar gerçekten futbol oynamaya çalışıyorlar çünkü.
8 gurup birincisinin 8 gurup ikincisini eleyip çeyrek finale kaldığı turnuva.
olur da brezilya arjantin karşılaşması olursa şöyle bir afişe rastlamak mümkün olacaktır;
görsel

olur da brezilya kazanırsa da şöyle;
görsel

buradan ne anlıyoruz? brezilya ve arjantin taraftarları gayet yaratıcı.
artık üzerine birkaç esaslı yorum eklemenin farz olduğu dünya kupasıdır.

1)futbolda avrupa ülkeleri ve doğal olarakta ligleri fazlaca gündemde. hatta oynanan futbola göre abartılı bir medya pohpohlama mevzusu olduğu açık. tabii büyük paralar dönüyor fakat başta italya ve ingiltere olmak üzere bazı ülkeler milli takım düzeyinde futbol olarak kendini yenileyemedi. çok göz önünde olmasa da güney amerika ülkeleri sınıf atlamış durumda. alan daraltmaları, sahayı parsellemelerine bir de top tekniği konusunda avrupalılardan aşağı kalmayan yapılarını hatta futbola genel olarak aç olmalarını katınca manzara mükemmel tınlıyor.

2)basketbolda gardın kadar oynarsın denir ya futbolda da kaleci çok mühim. bunu tekrardan anımsadık bu dünya kupası sayesinde. iyi kaleciler kritik kurtarışlarla takımlarına hayat verdiler. hakikaten iyi bir kalecin varsa kafadan şanslısın. Guillermo Ochoa, David Ospina ve Julio Cesar Soares Espindola en çok dikkat çekenler oldu. bir de şey var takım oyunu kollektif futbol mühimdir denir ya skorer bir 10 numara da çok şey ifade ediyor takımlar için. James Rodriguez, neymar, lionel messi,joel campbell ,Thomas Müller, karim benzema hatta belki de rodriguez'le beraber müthiş durumda olan arjen robben yıldız oyuncunun takımları için ne denli mühim olduğunu tekrardan göze soktu. futbol bu denli yetenekli futbolcularla güzel...

3)grup maçlarındaki muhteşem temponun 2. tur maçlarında aşağıya çekilmesi az biraz temkinli oynama dürtüsü, ulen yenilirsem yanarım mantığı, yani işin telafisinin olmamasıyla izah edilebilir. bu da kısmen futbol zevkini azaltan bir etmen. maçların birçoğunun uzatmaya gitmesi de durumu açımlamamıza yardımcı oluyor.

4)takımlarımız transfer politikası olarak brezilyalı oyunculara yönelmeyi alışkanlık haline getirirler ezelden beri. bence futbola aç ve kendi liglerinde oynayıp avrupa'ya açılmamış meksika, şili, kosta rika, kolombiya gibi ülkelere saldırmakta yarar var.(mesela uruguay daha doymuş / tatmin olmuş bir yapıda) yetenekse yetenek... brezilya ve arjantin'den eksikleri yok bu ülkenin oyuncularının. hem daha ucuz maliyete getirilebilir, brezilyalılara kıyasen. şu brezilya sevdamızdan kurtulalım bence.

5)şu edebiyatı da yapıp durmayalım geçenlerde futbolmuzun en iyi teknik adamı da söylemiş ve çuvallamış. falancaların olduğu turnuva da biz neden yokuz? ya da biz olsaydık şöyle olurdu. aç tavuk kendini buğday ambarında sanır diye güzel bir sözümüz var. mantalite olarak ciddi eksiklerimiz var. ve bunlar kolaylıkla giderilebilir cinsten değil. zira bu pencereden bakınca yunanistan neden var da biz yokuz edebiyatı yaz günü bu sıcaklıkta çekilmiyor. imparator dahi yapsa cidden çekilmiyor. bu muhabbeti tez elden bırakalım. baymayalım. altı üstü bir 2002'de vardık...
bu akşam çeyrek final maçlarının başlayacağı ve heyecanın tavan yaptığı turnuva.

(#24014515) bu entry de ilk tur tahminlerimizi ve grupların ilk 2 sırasını tahmin edip rezil etmiştik kendimizi. *

(#24270604) 2.tur tahminlerimizde %100 isabet sağlayarak show yaptık. neden show yaptık çünkü bütün favoriler kazandı ehehe. yani çoluk çocuk da tahmin ederdi bunları ama olsun. %100 yaptık mı yaptık. rakamlar yalan söylemez.

neyse sevgili uludağ sözlük seyircileri, çeyrek final tahminlerimiz hemen hemen aynı. bir önceki entride yazdıklarıma bir bakayım, değiştirmek istediğim varsa değiştireyim.

30 saniyelik bir aradan sonra tahminlerde bir değişiklik yapmamaya karar verdim. hepinizin yüksek müsaadenizle bir önceki entrimden tahminlerimi kopyala/yapıştır yapacağım. 1 saat aynı sözleri gevelemek istemiyorum takdir ederseniz.

brezilya - kolombiya :

eğer ki fifa ve hakemleri devreye girmezse maç kafa kafaya olur ama fifa ve hakemler için brezilya nın elenmesi erken daha durun bakalım. kolombiya çok direnir, brezilya nın canına da okur ama ev sahibi iteklenerek yarı finale yollanır.

ek : valla kolombiya azgın boğa gibi, inşallah eler bu brezilya karaktersizini ama fifa hakemleri yakacak malesef kolombiyayı.

fransa - almanya :

ne maç olacak ama di mi. kim daha sert? fransa. kim daha kırılgan? almanya. kim daha tekme tokat kavga ederek oynuyor? gene fransa. o zaman %51 fransa %49 almanya. tabi ki her şey bu kadar basit değil ama fransa bu kadar kırılgan bir almanya yı kırar sevgili seyirciler. kadro kalitesi hemen hemen birbirine yakın, belki bir tık almanya iyi olabilir ama fransa oyuncuları gerçekten de kutup ayısı gibi güçlü. bence fransa bu turu geçecek.

arjantin - belçika :

arjantincim seni severim ama bu maçı geçmen için biraz vites arttırman gerekli. messi ve arkadaşları giderek vites arttıracaktır. belçika desen fena halde overrated. seyircisiyle ve artık çeyrek final oynamaları sebebiyle arjantin bir şekilde bu maçı geçer. haa tatmin eder mi? erken boşalan erkeğin kadın üzerindeki etkisi gibi bir duruma sahip arjantin.

hollanda - kosta rika :

kosta rüyadan bu maçta uyanır. fifa avrupadan bu kadar güçlü bir ekol ülke olmasını ister illa ki yarı finalde. ayrıca robben ve rvp bir şekilde bu maçı getirir. portakal renkleri sarı kızları yarı finalde görürüz.

yarı finaller :

brezilya - fransa :

brezilya yeter artık hakem ve fifa tarafından kollanman. zaten şili ve kolombiya önünde yeterince hırpalanmış olacaksın. fransa da almanya karşısında hırpalanacak ama adamlar ayı gibi diyorum ayı gibi. savunması ve orta sahası sert olan fransa neymar ı durdurur, rakibi her geçen dakika yorar, sindirir ve bir şekilde bu maçı kazanır.

hollanda - arjantin :

hollanda burda da topu arjantin e bırakacak. taktik belli ''gel üzerime aslanım, robbenle hallederim ben seni.'' bu taktikle messiye alan bırakmazlar ve messiyi durdurdukları sürece fazla sıkıntı çekmezler. zaten arjantin in orta sahası ve savunması yumuşak, kırılgan. bu hollanda arjantini kırar. sert oynayan hollanda arjantin i yer abicim börek gibi çıtır çıtır.

3.lük maçı :

brezilya - arjantin :

güney amerika derbisinde seyircisi ile brezilya kazanır ve 3.lüğü kendisine züğürt tesellisi yapar.

final :

fransa - hollanda :

fransa için ''adamlar ayı gibi'' dedik ama peş peşe almanya ve brezilya maçları çok yoracak onları. hasarlı çıkacaklardır. en büyük kozları olan fiziki güçlerine karşı durabilecek tek rakiple karşılaşacaklar finalde. en çok faul yapan, sert oynayan ve fiziki gücü olan hollanda fransaya göre daha kolay bir bölümden geliyor. fransa hollanda nın sistemini çözeceği için topla tüfekle üstüne gitmek yerine kontrollü oynayabilir, bu da hollanda nın gücüne gidebilir. daha çok silahı olan fransa hollanda dan bir adım önde. %51 fransa, %49 hollanda diyorum.

bir dünya kupasının daha sonuna geldik. kah güldük kah ağladık ve bu dünya kupasını noktaladık. bir başka dünya kupasında görüşmek üzere. spikeriniz ben halit kıvanç gözlerinizden öper.
tribünlerde de pek çirkin kız olmayan kupadır.
kpss 2014 sorusudur.
Şöyle tatlı taraftarlara ev sahipliği yapmaktadir

görsel

görsel

görsel
Kalitesiz maçlara sahne olan dünya kupası olarak tarihe geçecektir.
kalecilerin kupası.

kötü kaleci getirmediniz mi bu turnuvaya lan? hepsi uçuyor.
Hollanda ve Almanya nın final oynayacağı almanya nın şampiyon, üçüncülük maçında ise Brezilya nın olacağı turnuva. Nah yazdım bekliyorum.
teknik direktör faktörünün damgasını vurduğu kupa oluyor bence. kulüp yöneten td'lerin de bir şekilde şu turnuvalarda olması gerekiyor diye düşünüyorum.

belçika'ya bakınca içim parçalandı bugün. keza ingiltere iyi bir kadrosu olmasına rağmen rezil, leş bir futbolla deliğe süpürüldü. hırvatistan yine dişli bir grupta olmakla beraber gayet iyi kadrosunun hakkını veremedi bence.

belki de en büyük hayal kırıklığını del bosque yaşattı. en favori takımın başındaydı kendisi ve rakiplerin ispanya'yı durdurmak için sahaya çıkacağı belli olmasına rağmen hiçbir alternatif oyun planlamadan, çıkın oynayın amk zaten alırsınız kafasıyla sahada sürdü ispanyayı. şili karşısında bile 3 puan alamadılar. van gaal tarafından resmen amı dizine indirildi, ağır tecavüze uğradı.

van gaal'den bahsetmeye bilmiyorum gerek var mı. kupayı en çok isteyen, kupaya en iyi hazırlanmış hoca bence kendisi. 2 sene önce sneijder, galatasaray'a geldiğinde kadroya almama tehdidiyle öyle bir gazladı ki herifi, sneijder bugün bu kadar diri kaldı ve sürüklüyor takımı diğer starlarla beraber.

vahid halilhodzic de inanılmaz işler yaptı cezayir'le. bence turnuvanın en akıcı futbolunu oynadılar handikaplı kadrolarına rağmen. romantik futbolseverler için müthiş katkıları oldu turnuvaya.

şu kadrolara ve idare adamlara bakıp türk milli takımını değerlendirince "kadro yetersiz, üst düzey futbolcu az, sistem yanlış, nerde eski jenerasyonlar" diyen gerizekalılara da nefret kusasım geliyor amk. bu sığırlar yüzünden gidemedik turnuvaya. türk insanının belkide en büyük eksikliği çağın vizyonunu, misyonunu barındıran eğitici, geliştirici ve organize edici hocaların, öğreticilerin olmayışı. bir tane dünya çapında teknik adamın var. o da taktikle değil gazla çalışıyor. binlerce de yorumcu var. hepsi de uzman amk. dünya futbolunu izlemeyen adamlar var türk futbolunda söz sahibi bunlar. adam izlemediği bir şeyin teknik, taktik, mental kısmını nerden bilecek, nasıl hakim olacak da uygulatacak. tabi ki işin en kolayı boku futbolculara atmak. tekrardan sikeyim böyle zihniyeti deyip yavaştan niyetleneyim artık hayırlı sahurlar dostlar.
çeyrek finaller dahil hemen hemen tüm takımların golü attıktan sonra o golün üstüne yattığı dünya kupası.*
bir bok anlamadigim dünya kupası. ne bir afrika vuvuzela si kadar sıcak geldi nede 2002 deki güney kore kadar.
(bkz: #24266399)
(bkz: #24314641)

çeyrek finalleri de geride bıraktık. önce üstte belirttiğim entrylerdeki listeyi dolduralım.

5.)kosta rika(normal süresi 0-0 biten maçta penaltılarda yenildi)
6.)kolombiya-(çeyrek finalde 2-1 yenildi)
7.)belçika---(çeyrek finalde 1-0 yenildi. gruplarda 9 puan topladı, ikinci turda 2-1 kazandı)
8.)fransa----(çeyrek finalde 1-0 yenildi. gruplarda 7 puan topladı, ikinci turda 2-0 kazandı)
9.)şili-------(ikinci turda normal süresi 1-1 biten maçta penaltılarla elendi. gruplarda 6 puan topladı)
10.)yunanistan-(ikinci turda normal süresi 1-1 biten maçta penaltılarla elendi. gruplarda 4 puan topladı)
11.)meksika----(ikinci turda 2-1 yenildi. gruplarda 7 puan, 3 avaraj, 4 attı, 1 yedi)
12.)cezayir----(ikinci turda 2-1 yenildi. gruplarda 4 puan, 1 avaraj, 6 attı, 5 yedi)
13.)a.b.d------(ikinci turda 2-1 yenildi. gruplarda 4 puan, 0 avaraj, 4 attı, 4 yedi)
14.)isviçre----(ikinci turda 1-0 yenildi.)
15.)uruguay----(ikinci turda 2-0 yenildi. gruplarda 6 puan, 0 avaraj, 4 attı, 4 yedi)
16.)nijerya----(ikinci turda 2-0 yenildi. gruplarda 4 puan, 0 avaraj, 3 attı, 3 yedi)
17.)ekvador----(4 puan, 0 avaraj, 3 gol attı, 3 gol yedi)
18.)portekiz---(4 puan -3 avaraj, 4 gol attı, 7 gol yedi)
19.)hırvatistan-(3 puan, 0 avaraj, 6 gol attı, 6 gol yedi)
20.)bosna hersek(3 puan, 0 avaraj, 4 gol attı, 4 gol yedi)
21.)fildişi sah.(3 puan, -1 avaraj, 4 gol attı, 5 gol yedi)
22.)italya----(3 puan, -1 avaraj, 2 gol attı, 3 gol yedi)
23.)ispanya---(3 puan, -3 avaraj, 4 gol attı, 7 gol yedi)
24.)rusya-----(2 puan, -1 avaraj, 2 gol attı, 3 gol yedi)
25.)gana------(1 puan, -2 avaraj, 4 gol attı, 6 gol yedi)
26.)ingiltere-(1 puan, -2 avaraj, 2 gol attı, 4 gol yedi)
27.)güney kore(1 puan, -3 avaraj, 3 gol attı, 6 gol yedi)
28.)iran------(1 puan, -3 avaraj, 1 gol attı, 4 gol yedi)
29.)japonya---(1 puan, -4 avaraj, 2 gol attı, 6 gol yedi)
30.)avustralya(0 puan, -6 avaraj, 3 gol attı, 9 gol yedi)
31.)honduras--(0 puan, -7 avaraj, 1 gol attı, 8 gol yedi)
32.)kamerun---(0 puan, -8 avaraj, 1 gol attı, 9 gol yedi)

ah ulan kosta rika! çok istedim yarı finallerin en azından bir tane büyük sürprizi olsun ama olmadı. hollanda karşısında çok pozisyon yediler, kalelerini önce allah sonra kalecileri navas korudu ama bir iki kere de hollandalıların yüreklerini ağızlarına getirdiler. nihayetinde maçı penaltılara kadar götürdüler ama olmadı işte. hollandalıların penaltı kaçırmayacağı tuttu. turu portakallar aldı. oğlum, zaten gidip gidip kupasız dönüyorsunuz. siz öteki dünya kupasına yine katılır, yine yarı final oynarsınız. yazık değil mi çocuklara? ayıp!

kolombiya da üzüldüğüm diğer takımdı. aslında kolombiya'dan da ziyade james rodriguez'i diğer turlarda izleyemeyecek olmamıza üzüldüm. bence turnuvanın en iyi oyuncusu oldu kendisi. takımı devam edebilseydi başka güzel işler de yapardı. ama buraya kadarmış.

aslında taa grup maçları bittiğinde kupayı alabileceğini düşündüğüm takım şekillenmişti aklımda ama söylemek istemedim patlamayayım diye. eh, artık dört takım kaldı ve düşündüğüm takım da içlerinde. söyleyeyim bari. arjantin kupayı alacak gibime geliyor. çok iyi top oynadıklarından mı? hayır, beklenenden baya baya aşağıdalar hatta. ama geçmiş dünya kupalarında hiçbir şey oynamayıp 1-0'larla kupaları götüren italya gibiler. 90 dakika uyutuyorlar ama maçı bir şekilde kazanıyorlar. ayrıca messi gibi futbolun "bug"ı bir adam var kadrolarında. bir çalım atıyor, bir pas veriyor, bir şut çekiyor takımına kazandırıyor. böyle böyle kupaya yürüyecekler mi sanki ne?

brezilya'da neymar'ın turnuvayı kapattığı söyleniyor. eğer öyleyse işleri çok zor. özellikle grup maçlarında takımını ayakta tutan oyuncuydu.

şimdi brezilya-almanya ve arjantin-hollanda maçları izleyeceğiz. brezilya kendi evinde kupanın sahibi olmak istiyor, almanya'da müller'in gol krallığını alma klose'nin de ronaldo'nun gol rekorunu geçme ihtimali var. arjantin'de messi kupayı kaldırmak ve "henüz maradona değil" diyenleri artık susturmak istiyordur muhtemelen. hollanda ise bu sefer kupaya ulaşabilmek ve talihsizliğini kırmak peşinde.

umarım yarı finale kalan bu dört ekol takım isimlerinin haklarını verirler ve iyi maçlar izleriz. yarı finallerden sonra liste genişleyecek.

ah kosta rika ahh...
http://abcspor.com/index....ve-tango-tarihte-ilk-kez/
finale çıkarlarsa rating rekorları patlar diye düşündüğüm turnuva.
Favori Brezilya.
turnuvanın başından beri dediğim gibi almanya- hollanda finalini izleyeceğiz. kupa bu sefer portakalların olacak. 3. ise brezilya.
Maçlar çok sıkıcı. Genelde gruplar sonrasında hareketlenir ortalık ama çeyrek final maçları bile o kadar bayık geçti ki hay amk dört yıldır beklediğimiz bu mu dedim.

Allahtan şampiyonlar ligi var üstelik her sene.
2. tur ve çeyrek finallerde sürpriz çıkmamış olan turnuvadır. almanya-hollanda finaline doğru ilerleyendir...
hollandanın kupanın sahibi olacağı dünya kupası.
diğer Dünya Kupaları gibi haz vermeyen bir dünya kupasıdir.
hollanda - almanya finalinin kupanın sahibini belirleyeceği turnuva.
bu akşam yarı finallere geçilen ve heyecanın artık göklerde olduğu kupa.

ilk turdan bu yana siz değerli uludağ sözlük futbol delileri için kıymetli tahminlerimiz yaptık, kah rezil olduk kah tahminlerimiz tuttu. *
rezilliğimiz ilk tur tahminlerindeydi bu entryde. (#24014515)

2.turda %100 isabet sağlayarak horoz gibi kabardık tabi, kaçar mı bu şımarma fırsatı. (#24270604) tamam belki hep favoriler kazandı kabul ediyorum. *
çeyrek finallerde 4 maçın 3ünü bildik, fransa ters köşe yaptırdı bize. (#24342000) entry numarası da konuşuyor he, şekilliymiş. *

siz sevgili seyircilerimiz için yarı final tahminlerime hemen geçiyorum. biliyorum geç kaldım ama idare edin. bakardiye güvenin gerisini merak etmeyin. * tahminler tutmazsa zaten hakemlere çamur atıcam. gerçi cüneytimiz de var, kıyamayız ona da.

neyse bu kadar çene yeter, geçiyoruz değerli yorumlarımıza sevgili seyirciler.

brezilya - almanya :

ev sahibi bugünlere açıkçası hak etmeden hakemlerin yardımlarıyla geldi. bu maçta belini yamultan apaçi neymar olmayacak. savunmanın bir diğer apaçisi thiago silva da kart cezalısı. brezilyaya %30 etki eder bu baştan söyliyim. yaptığım tüm araştırmalarda neymar ın brezilya için her şey olduğunu söyleyebilirim, kayıt altına alın. * almanyaysa fransa önünde gayet kontrollü, aklı başına ve uslu bir top oynadı, ne yaptığını biliyor bunlar. hakem artık devreye giremeyecek ve almanya rakibinin çok çok üstünde. bir şekilde brezilyayı eleyecekler söyliyim. tamam tüm dünyanın favorisi almanya zaten, yeni birşey söylemiyoruz ama ne diyim, almanyayı karşıma mı alayım? almanya finale çıkar, çalışmalarım sonucu bunu diyebilirim. *

hollanda - arjantin :

robben vs messi versusunun sonuçları burada meydana çıkacak. keltoş robben inanılmaz formda, messi ise daha bir pısırık sanki. hollandanın oyun sistemi bu maçta işlerine çok yarayacak. topu arjantin e bırakacaklar ve ani ataklarda robben in yakalayacağı boşluklardan işi bitirmeye çalışacaklar. ilk golü hollanda atarsa fark olur, ilk golü arjantin atarsa karşılıklı bol gol olur, ilk golü kimse atmazsa penaltılar olur. * hollandanın başında bir deha var, louis van gaal. bu kadar yaklaşmışken final maçını kaçırmaz bu adam, yine tüm dünyayı şaşırtacak bir sürprizle şapkadan tavşanı çıkarır. hollanda turu geçer arkadaşlar, arjantin de sevdiğimiz bir kardeşimiz ama hollanda da keltoş var, kel çok formda.

3.lük :

brezilya - arjantin :

daha öncede demiştik, brezilya ev sahibi avantajıyla ezeli rakibini yener.

final :

almanya - hollanda :

tüm dünyanın 2 en büyük milletarası derbisinden birisi. diğer brezilya-arjantin derbisi zaten.

şimdi bu almanyayla hollanda komşu ülke ve her ikisinin arasında ''ben daha büyük futbol ekolüyüm ulan'' kavgası var. 1974 yılında almanya ev sahibiydi ve finalde hollanda ile kapışmışlardı. 150 yaşındaki halit kıvancın yorumlarına göre o hollanda 20.yüzyılın en büyük takımıydı ve hak ettiği maçı kaybetmişti. rekabet orada başlayıp bayern münih-ajax rekabetiyle devam etti. hollanda 1974'ün rövanşını 1988de aldı. 1988 avrupa şampiyonası gene almanyadaydı ve hollanda deplasmanda almanyayı yarı finalde 1-2 yenip finale çıkmış, sonra finali de kazanmıştı. almanyaysa bunun rövanşını 1990 dünya kupasında 2.turda 2-1 yenerek almış, 1992 avrupa şampiyonasında hollanda almanyayı 3-1 yenerek tekrar rövanşı almıştı. rövanş manyaklığında sıra almanyada gibi görünüyor.

kadro olarak almanya daha önde. hollandadaysa tüm dünyanın en formda kel'i var. almanya keli tuttuğu sürece maçı kazanmaya aday. hiç sevmem bu şımarık almanları ve gönlüm hollandadan yana ama gerçekçi yorumlar yapıp işimizi ciddiye alarak %51 almanya diyorum, %49 hollanda diyorum.

bir başka dünya kupasında görüşmek üzere sevgili seyirciler, gözlerinizden öptüm. halit kıvaç seninde ellerinden öptüm.