bugün

Atatürk sağ iken, inönü de yanılmıyorsam başbakanken trakya yahudilerine yönelik linç ve yağmalama girişimidir.

Bu olaydan 15 gün önce de türk nüfusunun yoğun olmadığı bölgelerle ilgili iskan kanunu çıkartılmış ve 15 gün sonra bu çirkin olaylar yaşanmıştır.

5000 ile 10 bin yahudinin bölgeden göç etmek zorunda kaldığı da iddia edilmiştir.

6- 7 eylül olaylarının bir benzeri. Ne kadar enteresan.
aynı dönem avrupa'da yaşanan yahudi karşıtı olaylarla kıyaslayınca yine masum kalandır.

türk balkanlarda, sovyetlerde, anadolu'da katliama maruz kalınca sessizlik..
ermenilere tehcir sırasında saldırılınca soykırım, yahudilere saldırılınca katliam..
ha tasvip ediyor muyuz? asla.
ancak şuna dikkat çekmek gerekir ki, bu toprakların insanı o zaman da 6-7 eylül olaylarında da aynı insandı. değişen sadece iktidar.
bu konuda kim ne biliyorsa elindeki kaynakları buraya dökmelidir.
"Otuzlu yıllarda başta Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Tekirdağ olmak üzere Trakya'nın önemli vilâyet ve ilçelerinde kayda değer sayıda bir Yahudi nüfusu yaşamaktaydı. Onlarca yıldan beri Müslüman komşularıyla sükûnet içinde yaşayan Trakyalı Yahudilerin bu sakin hayatları 1934 yılının Haziran ayının son günleri ile Temmuz aylarının ilk günlerinde aniden sona erecekti. Birkaç gün "boyunca süren tehdit ve şiddet eylemlerinin sonunda Yahudiler evlerini ve eşyalarını terk etmek veya yok pahasına satmak zorunda kalarak istanbul'a kaçacak, ortam yatıştıktan sonra sadece bir kısmı geri dönecekti. "

-Türkiye yahudisi ve tarihçi yazar rıfat bali 1934 trakya olayları kitabından.

Olay tamamen trakyadaki gayrimüslim bölgelerini türkleştirme girişiminin sonucudur. Ki bu olaydan 15 gün önce de iskan kanunu çıkartılmış ve türklerin az olduğu bölgelerin türkleştirilmesi öngörülmüştür.
maksat yahudileri sınırdan uzaklaştırmaktı . yaklaşan savaş tehlikesi
sebebiyle böyle örtülü bir olay oldu ...
evet .ak partili troller , palavracılar buradaki
yazıları okusun .
Yobazlar ve saz arkadaşlarının iğrenç dillerine doladıkları tatsız olaylardır.

Hayır, şu ilginç: bir taraftan Türkiye'de 200.000 Yahudi getirildi, ekonomi bunlara teslim edildi derler, diğer taraftan yahudiler Trakya'dan devletin örgütlediği şiddet olaylarıyla kovuldu derler. Hangisi bir karar verseler.

Gerçek şu: 200.000 Yahudi hikayesi martaval ama Trakya olayları doğru. Hatta bu olayları devlet örgütlemiş de olabilir.

Neden derseniz, cemal paşa'nın 1. Dünya Savaşı'nda Filistin'deki yahudileri sürgün etmesine dönmemiz gerekir. Savaş sırasında Filistin yahudileri içinde çok kişinin ingilizler için casusluk yaptığı belgelendirilmiş kesin bir gerçektir. Dolayısıyla devlet sınır boylarında azınlık istemiyordu. Yani devletin tutumunun Yahudi düşmanlığıyla ilgisi yoktu ki diğer bölgelerde yaşayan yahudilerin bir sıkıntısı olmadı. Trakya'da Yahudiler değil, başka bir azınlık da olsa sonuç değişmezdi.

Yapılan günümüz değerlerine göre kabul edilemez elbette. Fakat o döneme göre hafif bile sayılabilir.

Herkesin şunu iyi anlaması gerekir: cumhuriyetin ilk dönemlerinde yapılan doğru, yanlış herşeyin geçmişle bir ilgisi vardır. Geçmiş bilinmeden neyin niye yapıldığı doğru anlaşılamaz. Eminim bunları okuyanların %99'u Filistin'deki Yahudi sürgününü ilk defa duymuş olacaklardır.
Keşke olmasaydı denilen olaylardır.
Atatürk zamanında olmuştur.
Bir beni kurayza katliamı değildir. Peygamber zamanında olmuştur.