Sayısal anlamda tam olarak aklımda olmaması hasebiyle teknik bilgi vermeyeceğim ama dileyen yazarlar araştırabilirler. Osmanlının yıkılırken dünya ekonomisindeki payı bugünkü Türkiye'nin dünya ekonomisindeki payından fazladır.
Güldüren bir karşılaştırma olacağı kesin. işi gücü olmayan araştırsın kıyaslasın.

--spoiler--
osmanlının yıkılırken dünya ekonomisindeki payı bugünkü türkiye'nin dünya ekonomisindeki payından fazladır.
--spoiler--

Bayramda yediğiniz etler iyi kafa yaptı herhalde. Noldu olm bonzaili inek mi kestiniz de böyle uçtunuz?
emperyalizm artığı sömürge ekonomisi ile mandacı zihniyetin elindeki ekonominin karşılaştırılması.
o zaman duyun-u umimiye,ingiltere vardı,simdi abd-imf-ab var yani aynı somurge duzeni.
osmanlı 1914'te istanbul avrupanın londradan sonra ikinci büyük finans merkeziydi. osmanlı lirası 42 ülkede şimdinin doları gibi kabul edilen bir paraydı. rezerv paraydı. osmanlı 1864 yılında kurduğu borsa dünyanın en yoğun ikinci borsasıydı. türkiye cumhuriyeti kurulunca yani osmanlı yıkılınca borsa kapandı. türkiyenin ilk borsayı 1985 yılında açıkdı. 60 yıl borsasız bir ülke. tıpkı 60 yıl denizciliğin yasak olduğu gibi. osmanlı istanbuluna günde 2000 gemi gelirdi. türkiye istanbuluna kabotaj kanunu ile 20 gemi gelmeye başladı. türkiye ekonomisi buz dolabına kondu fakir bir ülke haline geldik.

atatürk bizi zenginlikten kurtardı. teşekküler. bütün türk ve müslüman halkları gibi fakiriz atatürk sayesinde. yırtık botla hristiyan ülkesinde tuvalet temizlemeye giderken botu batan ve sahile buran müslüman çocuğun katili kim? onu 100 yıldır fakir bırakan olabilir mi?
1922 yılında osmanlı'nın sadece %70'i müslümandı. %30 hristiyan ve yahudi nüfus vardı.

2014'te türkiye'nin %99'u müslüman. yani atatürk herkesi kovdu bu ülkeden. osmanlı türkiyeden daha az dinci bi ülke yani.
2001'de dünya bankası ve imf'nin göbeğine atılan türkiye'den kat kat üstün ekonomidir. 1922deki osmanlı dünyanın en büyük 4. ekonomisidir. 2014'de 19. en büyük ekonomiyiz. kapiş?