memleketi örgütleyip, derleyip, toparlayan ve emperyalizme yem etmeyen bir kahramanı memleketçe anmaktır.
aslına bakılırsa bu şöyledir. 29 ekim 1923 - 10 kasım 1938 aralığında emperyalizm bu ülkede at koşturamıyordu. lider öldü ve memleket için kıyamet koptu.

bu doğal afet gibi bişeydir. hani, acil durumda sirenler çalar ya. budur. atatürk'ün bizim herşeyimiz olduğunun anlaşılması için bir uyarı zilidir. elbette ruhuna fatiha okucaksın. ama memleketin bir numaralı isminin öldüğü saat ve saniye bu ülkede 1 dakikalık bile yas olmuyorsa birşeyleri düşünmek lazım?
(bkz: değil mi kardeş)
o an rahatça siren çalmaktır. kimsenin karışmamasıdır. bağımsız olmaktır. özgür olmaktır.
kuranı sen ti-yeap için oku. atamızın istediği tek bişey vardır. arkasından ağlanması yas tutumlası dua edilmesi siren çalınması değildir. ilkelerine sahip çıkılmasıdır. bıraktığı emanetine iyi bakılmasıdır. ama dini inancı kuranı işin içine soktuğunuz sürece laikliği yıkmaya çalıştıkça insanları sömürdükçe halkı kullandıkça emin ol ki atamızın kemikleri sızlıyordur.
böyle laflar dinleyeceğime günlerce siren sesi dinlerim. biz nasıl sizin bu tür laflarını işitmek zorunda kalıyorsak o sireni de size işittireceğiz. isteyen saygı duruşunda durur, istyen heykele çiçek koyar, isteyen heykelin önüne kapanır, isteyen de açar fatiha sını okur. bu da yapanın bileceği iş.
hani meftaya bir faydası olsa tamam ama yok,
müslümansan bilirsin ki ölünün arkasından fatiha okunur,
tekkelere türbelere gidip mum yakıp gözyaşları içinde yalan yanlış işler yapanlara karşıyız ya, bence aynen öyle de mozaleye çelenk koyup defter karalamaya da karşı olmalıyız, zira gerçekten aralarında bir fark yok ve dediğim gibi meftaya ve yapana zerre faydası yok bunun,
ha müslüman değilsen, o zaman başka tabi.
bu sadece Atatürk'e yapılacak saygı duruşunun anlam ve önemini ifade etmek için herkesin sessizce 1 dakikalık düşünme süresidir.
Ülke genelinde düşünüldüğünde çok özel ve anlamlı bir duruştur.
(bkz: utanın utan)
gerçekten ne kadar dingil insan olduğunu gösteren durumdur. ulan sadece 1 dakika siren çalıp bitiyor mu iş? ondan sonra ister fatiha oku ister hatim indir sana okuma diyen mi var? siren, saygı duruşu bunlar sembol, atatürk gitti, onla birlikte 1 dakika hayat durdu, zoruna mı gidiyor amk. ne kadar dingil insan dolu yahu sanki fatiha okuma diyen var. bahane uydurmak için kıçlarından sallıyorlar. oku olum şimdi, aklına gelince oku illa 10 kasım'da okuma, yasak yok oku amk.
O an uyuyanlara kalkın yıllardır uyuyorsunuz, bu ülke için hiç bir şey yapmaya niyetiniz yok, başka devletlerin oyuncağı, maşası konumundasınız, artık devletiniz sadece fiilen var gerçekte sizi kimse takmıyor gibisinden cümleleri anlatan en başta bu ülkenin başbakanın duymadığı siren sesidir. Menderes yandaşlarının döneminde başlamıştır bu uygulama öyle hatırlıyorum ama değil 1 dakika 24 saat çalsa yine bir anlamı yok artık bu ülke için.
kornaya basmaktansa yasin okuyup hediye etmenin daha makbul olacağını düşündüren aktivitenin önemidir .
saygı duruşunun süresini belirlemek içindir. 1 dakika boyunca avel avel sağa sola bakma, bir yıldaki 526,600 dakikalık hayatınızdan lutfedip 1 dakika saygı duruşunda bulunun diye. kimse size saygı duruşunda bulunun demiyor, istemiyorsan saygı duruşu gelme. hayatımızın her anı kendisine saygı duymayla geçen bir adam için bulunduğumuz bir durumda sen yer alma.
kesinlikle yoktur. genelek haline gelmiş gösterişten başka bir şey değildir.
ezana saygı duymayıp, sesi kısılsın diye kampanyalar yürüten zihniyetin yere göğe sığdıramadığı önemdir.

öyle 1 dakika boyunca avel avel ayakta dikileceğinize,

ellerinizi açıp bir fatiha okuyun da, ruhuna gitsin atatürk ün.

"bon olkomo sovoyorom" diye dine düşmanlık etmekten de vazgeçin.
Dürüst olmak gerekirse saygısızlıktır. Her gün okunan ezan kadar saygısızlıktır. yıl olmuş 2015 hala bu saçma eylemlerin peşindeyiz. Atama saygımı belirtmek için bir siren sesine ihtiyacım yoktur nasıl ki inançlı insanlarım 7/24 ezanla kafamızı sikmeye ihtiyaçları olmadığı gibi.
ata'ya olan özlem belirtisi meğer ne çok batmış millete arkadaş.

siren çalması gelenektir, saygıdır, özlemdir.
elbette dua etmek isteyen eder. bu iki eylemi karşılaştırmak neyin kafası anlamadım.
temsili bir farkındalık oluşturma. başarılı mı gayet başarılı.

bence tüm türkiye'de saat 09:10'da 5 dakikalığına elektrik bile kesilebilir. çünkü ata'mız ölünce karanlığa gömüldü bu ülke.
kimileri ezandan rahatsız olur kimileri de 10 kasım sireninden. ne yapalım biraz daha hoşgörülü olalım.
muasır medeniyetler seviyesine çıkmanın ilk adımı.
kalbi vatan,bayrak,cumhuriyet ve atatürk sevgisi ile atan bireyler için hem hüzün hem gururdur. daha öncede yazmıştım kendimi 10 kasımlarda eve kapatmam insanların arasına karışırım ve saat 09.05'te ister araç kullanıyor olayım ister yaya saygı duruşuna geçerim. beni bunun için kimse zorlamaz ama olay nedir biliyor musunuz? benim yanımda ya da görebildiğim yerdeki insanların o apaydınlık, biraz hüzünlü ama çokca gururlu dimdik bakışlarını seyrederim ve bir kez daha anlarım ki ne kadar uğraşırsanız uğraşın olmuyor o'nun sevgisini bu milletten silemiyorsunuz, silemeyeceksiniz.