bugün

bekir coşkun

şu yazının sahibi:

Teneke düdükler çoktan susmuş...
GiDiP görün Anadolu'yu.
Laik cumhuriyete karşı gerçekleştirilen "karşı devrim"in nasıl başarıldığını, uygarlık-çağdaşlık umutlarının nasıl yerle bir edildiğini gözlerinizle görmelisiniz.
istanbul'un, Ankara'nın yüksek binalarındaki kuşbakışı görüş, otomobillerin arka koltuklarındaki füme camlar görmenize engel bence.
Gidip yakından bakmalısınız.
Koca şehirlerde bir tek başı açık, medeni giyimli "Atatürk kızı" gördüğünüzde gözleriniz nasıl takılı kalacak, nasıl tuhaf bir şey görmüş gibi arkasından bakacaksınız, nasıl onun yapayalnız ve istisna olduğunu düşüneceksiniz?..
7 cumhuriyet okuluna karşı 14 tarikat okulu kurabilmiş yobaz.
Köylerden, yoksul beldelerden toplatılmış zeki çocuklara yurtlarda gece zikir seansları yaptırıldığını anlattılar bana.
Belediyelerde, hastanelerde, kamu kurumlarında artık türbanlı memurlar var.
"Dinci" olmayanları ayıklayıp atmışlar.
iktidarın "eskinin yeniden yapılanması" programına uymayan devletin adamları ortalıktan kaybolmuş, sinmişler.
Valiler yok.
Kaymakamlar yok.
Kamu görevlileri yok.
Cumartesi sabahı dolaştığım Urfa'nın o bir zamanlar tiyatro salonunun bulunduğu, sinemaların yer aldığı, şık restoranların sıralandığı ünlü caddesine baktım:
Sanki Arabistan.
Baba ocağında, babamın "Kendi yaptığımız teneke düdüklerimle onuncu yıl marşını çalardık" dediği evde, hafta sonu o mübarek dizin dibinde oturup bunları düşündüm:
Aydınları, akademisyenleri, gazetecileri, patronları, işçileri, memurları, valileri, kaymakamları, polisleri, yargıçları, savcıları... Kısacası cumhuriyetin çocukları, görülmemiş bir gaflet içinde Mustafa Kemal'in ülkesini terk etmişler ihanete.
Ve ortalıkta yoklar.
Birer Arap kentine dönmüş şehirler.
Gericiler, 7 çocuğa karşı, 14 karşı devrimci yetiştiriyorlar.
Teneke düdükler çoktan susmuş.
Gidin görün Anadolu'yu.
Dört bir yanı esir almış bir sinsi değişimi, bir gizli savaşı, bir yok edilişi gidin görün.
Bekir Coşkun

şimdi efendim bu yazıyı okuyan bir insan başı açık, medeni giyimli ifadesinden başı kapalılara gönderme yapılmadığını, atatürkçü olmak için başınızı açmanız gerektiğini anlamadığını ve din konusunda bu arkadaşın çok feci önyargıları, saplantıları, aymazlıkları olduğunu görmedim diyebilir mi? bu mu atatürk sevgisi, cumhuriyet sevgisi, amacı devletine zeval gelmeden iki lokma ekmek bulup yaşamak olan başı örtülü anadolu kadınına sırf başı kapalı diye medeni olmayan insan demek, başı kapalı şehit annelerine hakaret etmek laik cumhuriyet bekçiliği midir, bu ülkeyi kuranlar bu kafadakiler değildi, buna adım gibi eminim.

bu yazıyı okuyup "düdükler susmuş" diyebilir mi insan, isteyen "ötüyor" sonuçta..