bugün

iskambil kağıtlarındaki şekillerin anlamı

--spoiler--
14. yüzyıl Fransa'sında 4 sınıf vardı ve kupa, maça, karo ve sinek bu 4 sınıfı temsil etmekteydi. Kupa kalkana benzeyen şekli ile asil sınıfı ve kiliseyi, maça mızrağın ucunu çağrıştıran şekli ile orduyu, karo ticari deniz işletmelerinin eşkenar dörtgen kiremitlerinden esinlenerek orta sınıfı, sinek ise yonca yaprağına benzeyen şekli ile köylüyü temsil ediyordu. Bugün briç, poker veya benzeri oyunlarda kupanın en değerli, sineğin ise en değersiz kart olmasının nedeni işte bu sınıflamadır.

Başka bilgilere göre ise kupa simgesi krallığı, maça simgesi kupa krallığındaki şövalyeleri, karo simgesi kupa krallığında bir şehri ve sinek simgesi de kupa krallığındaki köylüleri simgeler. Başka bir söylenti de papazlar üzerinedir. Söylentiye göre papazlar tarihî kişileri simgeler. Kupa Papaz Şarlman, Maça Papaz Kral Davud, Karo Papaz Julius Sezar, Sinek Papaz Büyük iskender'i simgelemektedir.

Kız ve oğlan (bacak) yani valenin oyunlarda eş değer görülmesi yanlıştır. Kız; Kraliçe'yi yani ingilizce anlamı ile Queen'i temsil eder, papaz ise onun karşılığı olan King yani Kral'dır. Vale için ise Knave (düzenbaz) veya Jack adı verilen terimler kullanılmaktadır. Asıl anlamıyla kral ve kraliçe kart düzenine göre evliyken bizim toplumumuzda Papaz yaşı gereği Kız'a uygun görülmemiş, Vale ve Kız denk sayılmıştır.
--spoiler--