bugün

atatürk ün en sinirlendiği şeyler

http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk%C3%A7e_ezan

Türkçe ezanın dile getirilmesi

Türkçe ezan okunması konusu Meşrutiyet dönemindeki bazı aydınlar tarafından da dile getirilmişti. Bunu Ziya Gökalp şöyle şiirleştirmiş:

"Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur.
Köylü anlar manasını namazdaki duanın
Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur
Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüda'nın
Ey Türk oğlu, işte senin orasıdır vatanın."

Atatürk 1932'de, önce Türkçe ezan okunmasının dinen caiz olup olmadığını tartıştırıyor ve caiz olduğu belirleniyor. [2]

Türkçe ezan uygulamasına geçiş

1931 yılının Aralık ayında, Mustafa Kemal Atatürk;ün emriyle dokuz hafız, Dolmabahçe Sarayı;nda ezanın ve hutbenin Türkçeleştirilmesi çalışmalarına başladı.

Kur'an;ın Türkçe tercümesi ilk kez 22 Ocak 1932 tarihinde istanbul&;da Yerebatan Camii;nde Hafız Yaşar tarafından okundu.[1]Bundan 8 gün sonra, 30 Ocak 1932 tarihinde ise ilk Türkçe ezan, Hafız Rıfat Bey tarafından Fatih Camii;nde okundu. 3 Şubat 1932 tarihine denk gelen Kadir Gecesi;nde de, Ayasofya Camii;nde Türkçe Kuran, tekbir ve kamet okundu.[3]18 Temmuz 1932 tarihinde Diyanet işleri Riyaseti, ezanın Türkçe okunmasına karar verdi. Takip eden günlerde, yurdun her yerindeki Evkaf Müdürlüklerine Türkçe ezan metni gönderildi. 4 Şubat 1933 tarihinde, müftülüklere ezanı Türkçe okumalarını, buna uymayanların kati ve şedid (kesin ve şiddetli) bir şekilde cezalandırılacaklarını bildiren bir tamim gönderildi.

kaynak: vikipedi.

atatürk'ün en sinirlendiği şey: cahilliktir.*

edit: başlık başıma kalmış.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar