bugün

bayraktar bayraklı

tarihin arka odasın'da denk geldi. bir telefon konuşması. ve bi adam sürekli konuşuyor. karşılık vermek isteyenleri siklemiyor, konuşuyor da konuşuyor. bu adam bayraktar bayraklı işte.

biraz izledikten sonra olayı çaktım. orada ilahi okuyanlara ve erhan afyoncu'ya laf yetiştiriyor. ve başka bir ilahiyatçı daha var ve onun söylediklerine 'itiraz edilmemesi gerektiğini' buyuruyor. orada bir 'otorite' varsa o otoriteye inanmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yokmuş. savunduğu şey karşı tarafın argümanına göre makul olsa bile, bunu söyleyiş biçimi, öğretmek, ortadaki yanlış bilgiyi, algıyı düzeltmek değil. adamın derdi buyurmak. kabul ettirmek. yani karşıdaki tamam bayraktar hocam en büyük dese problem yok. ama adam iki soru soruyor konuyla ilgili, 'yani şimdi böyle mi', 'şimdi böyle yapınca böyle mi oluyor' kalıbında sorular. bu soruları duyduktan sonra adam resmen köpürüyor. karşıdakinin öğrenmek için sormuş olabileceği ihtimalini hiç göz önünde bulundurmuyor. ikide bir bi kendi kabul ettiği otorite -burada diğer ilahiyatçı- karşısına hiçbir itirazla çıkmamamız gerektiğini, onu dinlemememiz gerektiğini söylüyor; kendi yazdığı ve 'otoritenin' yazdığı kitaplarda bahsedip, hanginiz onun kadar araştırdınız falan diyor. kardeşim, bir soru sormak için, itiraz edebilmek için, onunla aynı seviyede mi olmalıyız konuya hakimiyette? tamam, o kadar ipe sapa gelmez şeyler de kabul edilemez ama o programda durum öyle değildi sanırsam.

akademisyenlerin, televizyonda boy gösteren akademisyenlerin, gazetecilerin veya diğer 'entelektüellerin' polemik konusunda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini belirtmek istiyorum. bu ciddi bir iş gerçekten. her gün onlarca tartışma, onlarca fikir karşı karşıya geliyor ama ben inanmıyorum ki bir vatandaş iki fikri de sağlıklı bir şekilde anlayıp tartsın kafasında. sürekli karşısındaki dayatmaya çalışan adamlar var ekranlarda.

erhan afyoncu bi ara 'itiraz etmeyeceksin, dinleyeceksin' lafını duyunca 'öyle olmuyor işte' dedi. kendisini de hiç sevmem ama iyi dedi bu çerçevede.
güncel Önemli Başlıklar