bugün

kızlar ve erkekler ayrı okullarda okusun

alman der spiegel gazetesinin karma eğitimle ilgili yayınladığı yazı:

'Karma eğitim, 60'lı yılların sonunda büyük bir reform olarak kutlandı. Yanlış o zaman yapıldı. O zaman öğretmenler, bilim adamları ve politikacılar karma sınıfların otomatik olarak toplumda kadın erkek eşitliğini sağlayacağına inanıyorlardı. Araştırmalar daha net gösteriyor ki, reform düşüncesi, son yüz yılın en büyük pedagojik yanlışı idi. Kızlar, eğitimde eşit şans yakalamak bir yana, eskiden olduğu gibi dezavantaj sahibi oldular. Eşitlik tartışmaları hiç yapılmamış gibi rol klişeleri sürüyor.

Batıda karma eğitim, özellikle resmi okullara tatbik edildi. Kilise okulları ve özel okullar, istisna kabul edildi. Batıda her zaman kız okulları bulundu.

Karma eğitim projesinin uygulamaya konmasından 20 sene sonra, yani 1980'li yılların sonuna gelindiğinde manzara şöyle idi:

1. Toplumda kadın-erkek eşitliği sağlanamadı.

2. Kadınlar toplumun üst kademesinde erkekler kadar yer almadı.

3. Kadın ve erkek arasındaki ücret farkı ortadan kalkmadı. Aynı işi yapmalarına rağmen kadınlar daha az ücret alıyor ve daha çok işsiz kalıyor.

4. Okullarda ve toplumda cinsel taciz önlenemedi.'

Sözlük yazarlarının içine düştüğü bilimsiz bilim ve bilgisiz modernlik yanlışını gözler önüne seren bir konu karma eğitim. Biri çıkar 'en iyisi kızları okula göndermeyelim' der, beriki 'herkes anlasın işte ülkenin nereye gittiğini' der. Tam bir kara mizah. Bir kişi bile çıkmaz mı 'arkadaş şu üniversitenin yaptığı şu araştırmaya göre karma eğitim doğrudur/yanlıştır' desin?

Cedit: eksiler gerçekleri değiştirmez. Modernlik, çağdaşlık söylemekle olmaz. Türkiye modern rolü yapan, bilimi reddeden çağdaş cahillerle dolu.
güncel Önemli Başlıklar