bugün

referandumda evet demek için nedenler

Muhalefetin anayasa değişikliğinde akepe ile birlikte hareket etmek istememesini içeremeyecek nedenlerdir. Sebep sonuç ilişkisini bu kadar zorlamak en kibar tabirle naiflik olur.

Akepenin anayasa değişikliğinden ve demokratikleşmeden anladığı tüm üyelerini tamamıyla siyasi iradenin (dün dinci olur, yarın ırkçı olur, öbür gün mandacı olur ya da bugünkü gibi hepsi birden olur) yani şu an için kendisinin atayacağı bir Üst mahkeme tanzim etmek.

siyasi iradenin varlığında ve önderliğinde olmakla birlikte mesleki bir kurum olması nedeniyle, Yargıtay ve Danıştay üyeleri tarafından seçim sonucu olarak önerilen adaylar arasından (yani mesleğin içerisinden ve mesleki liyakate uygun olarak) Cumhurbaşkanı'nın seçtiği üyelerden oluşan HSYK'nın içerisindeki siyasi otorite etkisini artırmak ve böylece hakim ve savcı atamaları ile bunların denetlenmesi konusunda siyasi otoritenin tek söz sahibi olmasını sağlamak.

Bütün bunlar geçebilsin diye dinci yobazlar hariç kimsenin itiraz etmeyeceği çocuk istismarı (14 yaşındaki kıza tecavüz, evlilik yaşının indirilmesi ve bunların dincilere göre gayet normal olması hasebiyle), kadınlar lehine pozitif ayrımcılık, kamu denetçiliği ve hepsinin üzerine yanar dönerli bir sos olarak sağdan soldan her kesime Cici görünmek sempati ve oy toplamak için 12 Eylül darbecilerine yargı yolunun açılacağı gibi bir palavra eklenmesiyle paket süslenmiş oluyor.

Acaba darbecilerin yargılanacağı (bunu benden daha çok isteyebilecek kaç evet'çi vardır; gerçekten merak ediyorum) umudu içindekiler hukukun temel ilkelerinden olan "kanun geri yürümez" prensibinden haberdarlar mı? Peki müruruzaman'dan, yani zaman aşımından?

Saf olmayalım lütfen; adamlar göz göre göre işlemeyecek, işe yaramayacak kolpa değişikliklerle göz boyayıp asıl amaçları olan dikta rejimine zemin hazırlıyorlar, demokrasinin temel prensibi olan "hesap verebilirlik" ilkesine tecavüz ediyorlar.