bugün

anlaşmalı boşanma

çiftlerin -en az bir yıl evli kalmış olmaları şartıyla- karşılıklı haklarından feragat ettiğini beyan ettikleri bir dilekçeyle gerçekleştirilen boşanma türü. süreç şu şekilde gelişir:
ilk önce aşık olursunuz, gözünüz görmez kulağınız duymaz olur (bkz: şebnem ferah/ mayın tarlası)
ardından bu böle olmaz evlenmek gerek dersiniz.
nişanlanırsınız, sorunlar çıkar, ötelersiniz seviyosunuzdur ne de olsa, ne olursa olsundur.
nişan düğün arası ne kadar uzarsa sorunlar o derece artar görmezden gelirsiniz ne de olsa evlilik karşılıklı fedakarlıktır .(boşanma sürecinde bu felsefeyi uygulayanın sadece siz olduğunu farkedersiniz)
evlenirsiniz bir gün iki gün geçer sıkıntılar anlaşmazlıklar, ilk ayrılık denemeleri, hüngür foşurt ağlaşıp barışmalar, daha çok sevmeler, sevdiğini zannetmeler, başa dönüş, hayal kırıklığı, küslükler, evden gitme denemeleri, gidememeler vs derken son kez "ben böyleyim,istersen ayrılalım" sözünü duyduğunuzda artık iş başa düşmüştür. ayrılmayı teklif eden karşı taraf olsa da mahkemeyle uğraşmak size düşer, tıpkı tüm evlilik boyunca olduğu gibi pis veya netameli işler size kalır. sonra evden gidersiniz toplayıp eşyaları, oturursunuz internet başına anlaşmalı boşanma dilekçesi örneklerini inceler kendinize göre doldurursunuz, o anda farkedersiniz nicedir adını koyamadıgınız bir sürü şeyi. bir de boşanma protokolu vardır paylaşıma dair ancak öle kırgınsınızdır ki zaten ne nafaka ne eşya görür gözünüz, imzalar verirsiniz.
sonra adliyeye gidersiniz. özellikle izmir adliyesine sabah 8 bucukta giderseniz boş, ferah ve güleryüzlü çalışanlarla dolu olur. d3 blok zemin kata geçer tevzi gişesine yazdığınız dilekçeyi, nüfus kaydını verirsiniz size 34.30 luk bir dosya ve işlem fiyatı çıkarırlar. ardından 10 tl lik de pul alır olayı 44.30 a kapatırsınız. ardından ilk başladığınız yer olan tevzi gişesine gider evrakları teslim edersiniz. mahkeme tarihini adresinize tebligatla göndereceklerini söylerler. ancak süreci hızlandırmak isterseniz d2 blok 2. kattaki 1. aile mahkemesi kalemine gider en yakın ne zaman olacağını sorarsınız. burada şöyle bir durum da var, boşanma protokolünü dosyaya koyduğunuz takdirde ayrıyeten 30 tl ek belge ücreti ödemeniz gerekir. ama dediğim gibi son dönem adliye personeli oldukça yardımsever olduğundan size buna gerek olmadığını aynı şeyleri mahkemede zaten söyleyeceğinizi belirtirler.dilekçenin altına protokolü dosyadan aldığınıza dair bir not düşersiniz. ardından da eşinizi çağırın hemen görelim mahkemeyi derler. siz olayı anlamaya çalışırken eliniz telefona gider sabahın 9unda arar onu mahkemeye çağırırsınız. o geldikten sonra karşılıklı hiç konuşmadan, herhangi bir yabancıdan daha yabancı bir vaziyette oturursunuz. bu sırada zaten etrafta boşanmak üzere olan ağlamaklı kadınlar vardır konuşacak ya da gözlemleyecek, dert dinler dert anlatırsınız.bu süreyi kimlik fotokopilerini çektirerek de geçirebilirsiniz hemen bir üst kattadır. 45 dk yı da bu şekilde geçirdikten sonra adınız son kez eşinize ait soyadınızla okunur ve son kez ikiniz birlikte anılır, içeri alınırsınız
oturur hakimin sölediği "çocuğunuz yok iyi bari, eşya paylaşımı nafaka vs yok" cümlelerini karşılıklı onaylarsınız. o sırada zaten çoktan tc kimlik numaralarınız önceden hazırlanmış metinlerdeki boşluklara yerleştirilmiştir. siz daha ne olduğunu anlamadan print alıp imzalatırlar size. 1 hafta on gün sonra birlikte gelip kararı alın derler. çıkarsınız herşey topu topu 3 dk sürmüştür. kapıdan çıkar çıkmaz eşiniz ağzını sadece -dini nikahın da bitmesi için- talakları söylemek için açar. seni boşadım seni boşadım der, eğer dini nikah sırasında 3. hakkı siz almış iseniz siz de tekrarlarsınız aynı cümleyi 3. kez. Kararı almaya ne zaman geleceğinizi konuşur binadan çıkıp gidersiniz helallik bile almadan çünkü helal etmiyorsunuzdur hakkınızı.

geriye hesaplaşmalar kırgınlıklar kalır ama onun anlaşmalı boşanma ile bir alakası olmadığından başka bir başlık altına yazılmalı.