bugün

makyavelizm ve modern türk siyaset anlayışı

prens isimli kitabında, "amaç aracı haklı kılar" gibi siyasi açıdan neredeyse tüm ahlak morallerini sıfırlayan ve en üstün ahlak modeli olarak ise "vatan sevgisini" en üstün moral olarak kabul eden bir düşünürün günümüz türk siyasetine etkilerinin tahlilini yapıyoruz.

niccolo mahiavelli ahlak, din ve halkın bir siyasi otorite kurmak için araç olarak görmüş ve parçalanan italya'ya yeni bir sistem gerektiğini ileri sürmüştür.

bunun etkilerini ve benzer şeklini asli kurucu iktidar devletin anayasasını hazırladığı zaman görüyoruz. gerek sekülerleşme politikasında din, gerek şapka kanunu ve yıllar sonra başörtüsü yasağıyla ahlak devlet otoritesinin anayasaya ve atatürkçülüğe bağlı kalması için bunları birer araç olarak kullanmıştı. bu rejimi ve etkilerini korumak için ise ordu ve bazı elit sosyal guruplar cumhuriyetin bekçileri unvanıyla zaman zaman darbelerle bunu korumaya çalışmıştır. ancak günümüzde bu kesim güç kaybediyor ve güç devrediyor artık çark demokrasiden yana işliyor gibi ancak emin olmak için çok erken.

not: ilgilenilen nokta ise ahlak din ve halkı vatan için kullanmak gibi hastalıklı bir sistemi meşru görme çabasıdır.