bugün

roaccutane

Bileşimi:

Bir kapsül, 10 mg-20 mg izotretinoin içerir.

Endikasyonları:

Daha önceki tedavilere dirençli şiddetli nodülokistik akne vakaları, özellikle kistik akne ve akne konglobata (özellikle vücudu tutmuş vakalarda).

Kullanım Şekli ve Dozu:

Tedavi sırasında her hasta için ayrı doz ayarlamasını gerektirir. Hastaların çoğunda doz günde 0.5-1.0 mg/kg arasında değişir. Çok şiddetli aknesi olan hastalarda veya vücudunda akne olanlarda 2.0 mg/kg’a varan yüksek dozlar gerekebilir. Tedavide 120 mg/kg’lık kümülatif dozun remisyon oranlarını artırdığı ve relapsı önlediği gösterilmiştir. Dolayısıyla her hastada tedavi süresi günlük doza göre değişir. Normal doza şiddetli intolerans geliştiren hastalarda tedaviye daha düşük dozla uzun süre devam edilebilir. Kapsüller öğünlerle beraber günde bir veya iki kerede alınmalı, yeterli miktarda sıvı ile yutulmalıdır.

Başlıca Yan Etkileri:

A hipervitaminozu ile ilişkili semptomlar, yüzde eritem/dermatit, geri dönüşlü olarak saç dökülmesi, akne fulminans, hiperpigmentasyon, fotosensitivite, kas ağrısı, eklem ağrısı, hiperostozis ve kemik ile ilgili diğer değişiklikler, tendinit, davranış bozuklukları, depresyon, baş ağrısı, intrakranial basınç artışı, nöbetler, izole vakalarda görme bozuklukları, fotofobi, karanlığa uyum bozuklukları (gece görüşünün azalması), lentiküler katarakt, bulantı, kolit, ileit, karaciğer ve safra sistemi bozuklukları görülebilir.

Uyarılar/Önlemler:

Tedavinin başlangıcı ve sonrasında düzenli aralarla karaciğer fonksiyonları ve serum lipidleri izlenmelidir. Diabetli hastalarda glisemik kontrolun sık aralarla yapılması gerekir. izotretinoin'in teratojenik özelliği nedeniyle kadın hastaların tedavinin başlangıcından itibaren bitimini izleyen bir aylık sürenin sonuna dek hamile kalmadıklarından emin olunmalıdır. izotretinoin emziren kadınlara verilmemelidir. Tüm hastaların tedavi boyunca ve tedaviyi izleyen. 15 gün boyunca kan bağışı yapmaları yasaktır.