bugün

sözlük yazarlarının hayalindeki türkiye

cahilliğin bilgili olma gibi bir pelerine bürünmediği bir türkiye.

Avrupa'da neler olup bittiğinden haberi olmayanların, her halde mahallede kaldırımda kankilerinden duyduklarını millete tarih diye yutturmaya çalışılmadığı bir türkiye.

Madem öyleydi de yazıverseydiniz laiklik nedir diye... Ama yok, yazamazsın, çünkü cahilsin, bilmiyorsun... Direk suçu- bucu diye zırvalamak dururken neden kıymetli, el değmemiş beyin hücreleri impulslarla kirletilsin ki?

neden avrupa ülkelerinin anayasasında devletin dini yazıyor? Mesela ingiltere anayasasında devletin dini olarak anglikan klisesine bağlı hristiyanlık yazdığını biliyor muydunuz? Ancak devlet işlerinde din esas alınmaz. Meseleler konuşulur, uygun ve mantıklıysa ona göre karar alınır veya görüş dikkate alınmaz. Bizde ise dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde dinden konuşulmaz, dinden bahsedilmez. Buradan türkiye'deki laiklik kavramının islam düşmanlığı olduğu, bu şekilde yorumladığı anlamı çıkar. Bunu ben uydurmuyorum, google cevherinden kendiniz araştırın, bakın seküler sistem neymiş.

Asıl avrupa ile türkiye arasındaki fark avrupa'da ortaçağda klisenin devlet işlerine aşırı müdahalesi söz konusu olması ile bunun ortadan kaldırılması mücadelesi verilmesidir. Sonrasında anayasalarına insanların dinlerini özgürce ve rahat yaşayabilmeleri amacına hizmet eden ifadeler yerlestirilmistir. atatürk'ün konu hakkındaki görüşleri okunduğunda avrupa'daki laiklik anlayışının hakim kılınması amacı açıkça ifade edilmiştir ki bu, hangi inanca sahip olursa olsun insanların dinlerini özgürce yaşamaları, kimsenin şiddetle dini yaşantısının engellenmemesi şeklindedir.

A benim çok bilmişim! Madem dine karşı o kadar kanlı savaşlar verilmiş de neden sarkozy gelip türkiye'de patrik ziyareti yapıyor? Bizim sezer ise gidiyor, 'biz laikiz' diyerek dinden konuşmuyor? Hangisi laiklik? Bunlardan birisi ama hangisi?