bugün

blackberry

iphone ile karşılaştırılması mantıksızdır efendim.
bir de e-mail alışverişinin bozuk olduğundan filan bahsedilmiş. şimdi bu iki konuyu ele alalım;
1- iphone; kullanım amaçları ve özellikleri bakımından çok farklı noktada blackberry ile. eğlence-iş birbirine girmiş durumda daha doğrusu. şimdi iphone'da bir çok e posta hizmetine destek vermekte ancak yine de farklar var. detaya inildiğinde karşımıza çıkıyor bunlar. örneğin bir fonksiyonu kullanmak istediğinizde iphone için yapmanız gereken şu; itunes hesabı almak, uygulamayı indirmek, her zaman kullandığınız bilgisayarı kullanarak uygulamayı senkronize etmek (normalde kullanılan bilgisayardan başka bir bilgisayar kullanıyorsanız önceki uygulamaların uçması içten bile değil).
ha tabi derseniz ki "jail-break" bi şey diyemem. o işin boyutunun tamamen değiştiriyor.
örneğin blackberry'nin de kamerası çok iyi değil, iphone'un da. örneğin blackberry storm (9500 olanı), iphone'a en çok rakip gösterilebilecek model fakat amaçları ve özellikleri var. dokunmatik ekran basmatik ekrandan daha kolaydır belki fakat ben hayatımda bu cihazları kullanan kimseden "zormuş abi kullanamadım yapamadım" diye bir laf işitmedim. bana göre blackberry'nin en alınabilir serisi bold'da gizli.
ek: windows işletim sistemiyle karşılaştırılması dünyanın en yanlış hareketidir. windows mobile işletim sisteminin atalarına şöyle bir bakıp içimizden neler geçtiğini tahmin etmek zor değilse, daha iyi anlaşıldığımı umuyorum.

2- blackberry sadece bis'den ibaret değildir. bes de kullanılabilir; (bkz: blackberry enterprise server) (bes+bis de olabilir).
aynı zamanda mds veya bps altyapılarına da bağlanabilir bu sistem. içerisinde bir çok ek teknolojiyi de barındırmaktadır (bbm, enterprise messenger, blackberry browser, uzaktan erişim yönetimi, kablosuz senkronizasyon vs vs bi ton şey)
e-postaların geç gelmesi gibi bir durum, ne bis'den kaynaklanır ne bes'den. bu tamamiyle e posta sunucusundan kaynaklanır. evet kullanıcı hangi sunucuyu kullanıyorsa, blackberry'e bakmadan önce bir sunucuna danışsın. sonuçta bu bir cihaz, hizmeti alabileceği her koşul düzgün çalıştığı sürece hizmet verecektir de.
e-posta sunucusu düzgün çalışmıyorsa tabi cihaza mail gelmez, gönderdiğiniz gitmez.. bir de bakıyorum, e-posta hizmetini 3.parti firmadan alan şirketler var... ohoo ölme eşeğim ölme diyorum onlar için. adminleri bi şeyden anlamıyosa bi de, eyvah eyvah. kabus gibi olur o blackberry blackberry diyip ağzınızın suyunu akıtan cihaz. ama inanın aynı durum başka bir şeyde söz konusuu olsa kimse bu kadar ısrarcı olmazdı.

blackberry'nin kullanım amacı dışında hava gösteriş vs. için alınmasını ve kullanılmasını ben çok net bi şekilde "kerizlik" olarak görüyorum. "kıçıkırık" diye elinin tersiyle ittiği x marka model cihazdan farklı bir fonksiyonu olmayan koskoca telefona o kadar para bayılmak, bir de üstüne hiçbir fonksiyonunu kullanamamak.. oohoo nerede yaşadığımızı unutmuşum bi an.

neyse, sonuçta blackberry kendine has, rakiplerinin erişemeyeceği fonksiyonlara sahip olan özgün bir cihazdır. kullanması çok zevklidir. rahatsız olan varsa gece yatmadan veri servislerini kapatır, sabah açar böylece gece dinmek bilmeyen mail trafiğinden kurtulmuş olmakla kalmazsınız, sabah erkenden sakin sakin maillerinizi okursunuz.

kullanıcıyı kendine bağımlı etmez yani, ne zaman durulması gerektiğini bildikten sonra blackberry, cici cihazdır, akıllı cihazdır.