bugün

kazıklı voyvoda

KAZIKLI VOYVODA

15. yüzyılda yaşayan, hayatı irlandalı yazar Bram Stoker'in ''Drakula'' adlı ünlü vampir romanına esin kaynağı olan Eflak (bugünkü Romanya) prensi 3. Vlad, 1456-1462 yılları arasında hükümdarlık yaptı.Transilvanya prensi olarak Rumen tarihinde ''ulusal kahraman'' olarak görülen 3. Vlad, cezalandırmak istediği kişileri kazığa oturttuğu için Türkler tarafından ''Kazıklı Voyvoda'' olarak tanınıyor. 1461 yılında Osmanlılar'a karşı isyan başlatan 3. Vlad'ın ordusu, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1462'de yaptığı seferde yenildi. 3. Vlad, kaçmak istemesine rağmen yakalanarak esir edildi. Kaynaklarda, 1476 yılında ölen 3. Vlad'ın hapsedildiği yerle ilgili bilgi bulunmuyor. (aa)

Kont Drakula Kütahya'da mı öldü?


Tarihte "Kazıklı Voyvoda" diye anılan, "vampirlerin atası" olarak da bilinen 3. Vlad'ın, Kütahya-Eğrigöz'deki kalede hapis yattığı öne sürüldü.

Drakula'nın hayatının anlatıldığı internetteki yabancı sitelerde, 3. Vlad'ın Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından esir edildikten sonra Eğrigöz Kalesi'nde hapsedildiğine dair bilgilerin yayılmasının ardından, Eğrigöz Beldesi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı.

Eğrigöz Kalesi'nden, ''Drakula'' olarak efsaneleşen vampirin hapsedildiği yer olarak söz eden internet sitelerinde, sarp kayalıkların üzerinde kurulan, dört yanı uçurumlarla kaplı olduğu için kaçması imkansız olan bu kaleden sadece ''Drakula''nın kaçtığı belirtiliyor. Bazı sitelerde de, Drakula'nın bu kalede kaldığı süre içinde Türkçe öğrendiği, Türk gibi giyindiği ve ''Şeytan ile burada anlaştığı'' ileri sürülüyor.

Eğrigöz Kalesi ile ilgili yöre halkı arasında yayılan rivayetler de, internetteki bilgileri doğruluyor.

Eğrigöz Belediye Başkanı Ahmet Özer, atalarından ulaşan bilgilere göre, ''Kazıklı Voyvoda''nın beldelerindeki kalede 6 ayla 2 yıl arasında hapsedildiğini öne sürdü.

Yörelerinde ''Kazıklı Voyvoda'' ile ilgili çok sayıda söylentinin yayıldığını anlatan Özer, şunları söyledi:

''Kazıklı Voyvoda'nın bizim kalede hapsedildiği kesin. Kendisi çok zalim bir insanmış. Tutuklanmış ve kalemize getirilmiş. Eğrigöz Kalesi'nin tercih edilmesindeki en büyük etken ise çevresindeki uçurumlar nedeniyle mahkumların kaçamayacak olmasıymış. Yabancı turistler, kaleyi ziyaret etmek üzere beldemize geliyor. Bize Kazıklı Voyvoda hakkında bildiklerimizi soruyorlar. Yol bağlantıları tamamlanmadığı için biz bile kaleye güçlükle ulaşırken, onlar buraları nasıl buluyor anlamak gerçekten çok zor.''

Kütahya Kültür Müdürlüğü yetkilileri, bir süre önce Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilen kalede, ''Kazıklı Voyvoda'' olarak bilinen 3. Vlad'ın hapsedildiğine dair ellerinde belge bulunmadığını belirttiler.

Yöre halkı arasında bu tür söylentilerin yaygın olduğunu kaydeden yetkililer, ''Bu söylentileri kanıtlamak mümkün değil. Ancak, insanlar buna inanıyorlar ve yurtiçinden ve yurtdışından ziyaret için buraya geliyorlar'' dedi.

kaynak:hürriyet gazetesi