bugün

kız çocukları laik olmaya zorlamak

ülkemizde özellikle kız çocukları üzerinden ailelere baskı yapılır. neymiş efendim kız çocuklara zorla türban taktırılıyormuş. bunu diyen insan hangi hakla bir başkasının çocuğu üzerinde hak iddia ediyor?

ahlaki, kanuni veya bilmediğimiz nerden bu hakkı buluyorlar? "efendim rejim laiklik üzerine, bu yüzden insanları laikliğe inanan değil laik yani dinsiz yaparsak herkes eşit olur." bu mantık ile insanların evlatlarının zorla başını açtıran, ailesinin kendi istediği dini ve ahlaki öğretilerini aktarmasına engel olmaya çalışan zihniyet kendine; aydın, entellektüel veya kendini insan hakları savunucusu mu zannediyor? bu ancak diktatör rejimlerde oluyor ve o dönem inönü'den sonra bitti...

edit; kalıntıları da zamanla bitecek.
birde neden kızlar üzerine bu kadar baskı kurulurken erkeklere karışılmaz? bir kızın zorla takıp takmadığını nerden biliyorsunuz? hangi kız çocuğuna sordunuz veya bilimsel araştırmayı yaptınız.

dini değerleri unutun ve şöyle düşünün. bir toplum içinde yaşıyorsanız o toplumun değer yargılarına uygun yaşarsınız. yaşamazsanız o toplum sizi dışlar. anadolu'nun bir yerine gidin bakın evde kalan kızların çoğunluğu başı açıktır. mahalle baskısı dediğiniz şey her toplumun ahlaki değerlerinin dışına çıkanlar için dünyanın her yerinde vardır. mesela halis toprak'ın genç bir kız ile evlenmesine kanuni olduğu halde hepimiz bir mahalle baskısı yapmıyor muyuz?

mekanik etkilerle dil, din ve ahlaki değerler değiştirilemez. buna çabalayan diktatör rejimler toplumu değiştirmek için zorlamalar yapar. fakat demokratik rejimlerde eninde sonunda toplum, devleti yönetenlere değil, devleti yönetenler, topluma uymaya mecbur kalır.
karl marks bu konuda yanılmış. ne kadar diktatör bir rejim kurup tüm eski değer ve kurumları yıkıp yenilerini kursanız ve köşelere devrimcileri yerleştirseniz de demokrasiye geçer geçmez halkın aslında hiç değiştiremediğinizi görüyorsunuz. akıntıya karşı kürek çekmeye devam edin. ama boşa çabalarsınız.