bugün

oruç tutmanın gereksizliği

yaklaşan ramazan ayı ile birlikte verilmeye başlanılan vaazlarda daha da çok hissedilen gereksizliktir.

yakın bir zamana kadar dini bir sohbete katıldım merkezde. cemaat olarak beyazlar içerisinde toplanarak verilen vaazı aşk üle dinlemeye başladık, yanımda arkadaşım oturuyordu, arada onla sohbet ediyordum arada verilen vaazı dinliyordum. vaaz veren kişiyi çok severim mahalleden, saygı duyduğum iyi bir insandır. vaaz vermeye gittiği yerlerde esnaflık yapmasıyla gönüllere taht kurmuş bir zattır. herneyse, vaaz sırasında dikkatimi bir bölüm çok çekti, şöyle diyordu muhterem;

- sıcak aylarda oruç tutan din kardeşlerimizin sakız çiğnemesi serbesttir. sakız orucu bozmamaktadır. sıcaklarda susuzluğunuzun yüksek standartlara(?) geldiğini hissettiğiniz anda hemen bir şıpsevdi çiğneyebilirsiniz. orucunuz sakatlanmaz.

tertemiz oldum, misler gibi aklandım, paklandım. bu nasıl bir vaazdır ulan. birkaç yıl önce, ramazanın soğuk aylarda yaşandığı yıllarda "sakız" çiğneyeni kafir olarak yaftalayan cemaat-i müslümün şimdi neler peşinde koşuyordu. bu adamları gördükçe daha da gereksiz olduğunu anladım oruç meselesinin.

ayrıca insanları gereksiz triplere de sokmuyor değil,

- yok niyetliyim ben.