bugün

oruç tutmanın gereksizliği

günümüzde daha sıcak bir şekilde hissedilen gereksizliktir. milyarlarca insana göre yaklaşan, "mübarek ramazan ayı, 11 ayın sultanı" bu gereksizliği bizlere gösterecektir. neymiş? islamın 5 şartından biriymiş. Farzmış. Soruyorum, 5 şartını yerine harfiyen getiren kaç insan vardır şu coğrafyada? bayağı bir savunma şekli, "günahı bana lan sanane?" diyecekler önce şuradaki şişme havuza girip oynasınlar. bir şeyler anlatıcam.

Cumadan cumaya namaz kılan insan, kandilden kandile mesaj atan insan varken oruç kavramını da yozlaştırmadık mı? pardon yozlaştırmadınız mı?

şöyle, orucundan doalyı zamanın çabuk geçmesi için uyumamış insan olan veya uyumayan kaç kişi var ulan burda? bir parmak kaldırsanıza.

Diyorum ya dini insanlar şekillendiriyorlar kendi ellerinde, meşrulaştırıyorlar işlerine gelmeyen zorlukları. her şeyin bir usulü var. namaz mı? "cuma'dan cuma'ya kılarız. Cuma'nın sevabı daha çok"

Oruç mu? "uyuyarak geçiririz ne olucak ya"

söylenenlere göre senin peygamberin senin inandığın dini yayabilmek için aç kalmış, susuz kalmış, bu zorlukları atlatmıştır. sizler tarafından bu yapılan hareketler peygambere hakaret, haksızlık değil mi? bakın uyarıyorum ben. yine iyi ben oldum.

iyi niyeti bir kenara bırakıyoruz artık, inananlar islamın zorlarına gelen kısımlarını meşrulaştırdığı gibi oruçta bu meşrulaştırma sisteminden nasibini almıştır. gereklilikleri kuralına göre yaşayamıyorsan bu orucun hiç kimseye faydası yok. faydası olmadığı için de gereksiz.

bu gereksizliğin mimarı kaynak olarak götümüz değil, oruç tutan kolpa meşrulaştırıcılardır.