bugün

şarap

gerekli şarap terimleri:
*ağırlık; iyi şarabın dil üzerinde bıraltığı his.

*asitlik;şaraptaki tartarik asidin * dildeki hissi; şarapta,genellikle %0.5-%0.7 oranında bulunuyor. asitliği dengeli olan şarap damakta 'diri' iken , yüksek asitli bir şarap ' tırmalayıcı' olabilir.

*baharlılık; daha ziyade kırmızı şaraplarda hissedilen baharat çağrışımlı kokular ve tatlar için kullanılıyor. *

*filtre edilmemiş; özellilke şarapçılıkta ve viskicilikte son yıllarda gözde olan bir akım. içkinin berraklaşması için yapılan filtrelemenin lezzeti olumsuz etkilediğini düşünen şarap ya da viskiseverler için bir süredir bazı üreticiler ürünlerini filtre etmeden piyasa7a sürüyorlar.

*geç hasat; şaraplık üzümlerin gereken hasat vaktinden sonra, şeker oranlarının yükselip su oranlarının azaldığında hasat edilmesi. tatlı şarap üretmede bu yönteme sık başvurulur.

*kav; mahzen, şarapların bekletildiği loş, nemli ve serin ortam. aynı zamanda da firmaların daha iyi ve kalite ve 1 veya yıllanmış şarapları için kullandıkları ticari bir iddiadır, kalite garantisi değildir.

*oksitlenme; şarabın oksijenle temas etmesi sonucu meydana gelen durum. şarabın en büyük düşmanı olan oksijen, şarapta 'fındıksı' bir koku ve tad meydana getirir, bu durumdaki şaraplara 'okside' şarap denir. oksidasyon bir şarap hatası olmakla beraber, şarapların bilinçli olarak okside edilmesiyle elde edilen ve bu yolla özel bir çeşni kazandırılan bazı özek şaraplar da * vardır.

*sek;şekerliliği en az düzeyde olan şarap. yarı tatlı olanlarına dömisek deniyor.

*sofra şarabı; günlük içim için üretilen, sıradan özellikteki şarap.

*tanen; üzümlerin çekirdek ve kabuklarında bulunan, burukluk veren maddeler. cibre * üzerinde fermantasyon kırmızı şaraplarda uygulandığından kırmızı şaraplar beyazlara oranla daha tanenliler.

*süzme* ;yıllanmış şarapların, tortularından arındırılması ve oksijenle temas ettirilip 'uyandırılmaları' için yapılan karafa süzme işlemi.

*yıllandırma; alkollü içkilerin tatlarının 'olgunlaşması' , yumuşaması ve daha dengeli bir içime kavuşmaları için meşe fıçılarda, çelik tanklarda ya da şişeli olarak kavda bekletilmesi işlemi.