bugün

hz muhamedden muhammed diye bahseden sözlük yazarı

saygisizdir... obama hz.muhammed´ten bahsederken "muhammed" degil hz.muhammed tabirini kullanir. hos, belki sahsen hz. muhammed onun icin hicbir deger tasimiyordur.

ayrica kuran´dan bahsederken "kuran" diye degil "the holy quran" (bkz: obama´nin kahire konusmasi) bahseder...yani kutsal kuran....belki harry potter kitaplari onun icin kuran´dan daha degerlidirler. ama o saygi adina, "bir milyar insani insandan sayma" adina o kitaptan "the holy quran" diye bahseder.

condolezza rice- müslümanlara yönelik olarak bile yapilmayan konusmalarinda islam dinini, "the religion of islam of god"-yani allah´in islam dini" seklinde bir formulasyonla ifade etmistir- yani "allah´in islam adindaki dini"-... bu söylem "allah´in bircok dini varmis da , islam da onlardan bíriymis" anlamina, diplomatik anlamda gelmektedir. belki bu türden bir söyleme kendisi inanmiyordur, ama "saygidan" dolayi böyle bir söylemde bulunur...

bizim inandigimiz peygamber´den "muhammet" diye bahseden kisiyse, bu teamüllerden habersiz olan bir kisidir. karsi görüslere saygi durumu, "hitap" merkezinde bile yoktur. dünyayi "kendi inandigindan ibaret" görüyordur. bu bir hatadir..önemli olan görüslerin birbirilerine saygi göstermesine calismaktir....ben, müslüman olarak "buda"´ya cok saygi duymayabilirim, ama , uyarilirsam saygi amacli olarak buda ya "hz. buda" demekte hicbir sakinca görmem.

hz. muhammet´le ilgili olan da böyle birseydir. inanmayan adam hz. muhammet e inanmaz, ama inanlara saygi olarak ona gene de hz. muhammed dese cok iyi olur. o bize saygi göstermedigi zaman, bizim de ona saygi göstermemize gerek kalmaz...