bugün

fetişizm

çoğu entyrde erotik fetişizmden bahsedildiğini gördüğüm ve bu konuda daha genel bir tanım yapmak istediğim başlıktır.
fetiş sözcüğü, portekizlilerin kongo' da yaşayan ilkel toplulukların kutsal eşyalarına verdikleri addır.
önceleri afrika' daki zenci kabilelerin kültlerini belirten fetişizm terimi, daha sonra, büyülü güçlere maledilen doğadaki canlı ya da cansız nesnelere tapınan bütün halkların dinlerini belirtmede kullanılmaya başlanmıştır.

fetişizm, çoktanrılıcıktan köklü biçimde ayrılır. çoktanrıcılığın putları, tanrıların tasvirleridir. oysa fetişizmde tanrı, fetişin kendisidir; bununla birlikte, olaylara ancak bir aracı olarak karışabilir. bu anlamda ele alındığında, fetişlerin kutsallığına ve fetişlere tapınmaya yalnızca afrika da rastlanmaz. fazla uzatmadan

evrimci din tarihçileri, fetişizmi insanda din düşüncesinin gelişmesinin ilk evresi saymaktadırlar. oysa gelenekçiler fetişizmi, boşinançlar ve büyücülük, kısacası, dinsel alan için zararlı ve asalak öğeler olarak görürler.

kaynak: gelişim hachette (evet bizim evde hala var).

kısacası fetişizm: putlaştırmayız direk kendisine taparız gibi bişey oluyor bu durumda. vay efendim ayak fetişistiymiş bilmem neymiş diyenlerin dini inançlarını bir sorgulayın derim. şahısların kendilerine duyulan fetişizimden şimdilik bahsetmiyorum! bu durumda putperestlik fetişizmden daha makul bir durum oluyor bence. çünkü tanrının tasvirine tapmak var bir de direk nesnenin kendisine tapmak.

biz dinimizle birlikte doğduğumuz için biz de ki fetişizmler daha bastırılmış fakat yine de putlaştırılmış objelere, nesneler duyulanlar vardır ki siz neler odluğunu benden daha iyi bilirsiniz. ha bu arada direk iguana fetişisti var mıdır acaba?