bugün

1998 dünya kupası

16. Dünya Kupası bu sefer Avrupa'da düzenlendi. Fransa'nın ev sahipliği yaptığı turnuvaya 32 takım katıldı ve 64 maç oynandı. Sekiz grupta 4'er takımın mücadele ettiği organizasyona gruplarda ilk ikiye kalan takımlar bir üst tura çıkıyordu. Fransa'nın ilk defa Dünya Şampiyonu olması, Hırvatlar'ın yarı finale yükselmesi ve Zidane gibi dünya yıldızını futbola sunan Fransa 98'de birbirinden ilginç maçlar yaşandı.

Brezilya ve Fransa gruplarında lider olarak ikinci tura çıktı. ikinci turda oynanan ve David Beckham'ın kırmızı kart ile oyun dışı kaldığı maçta Arjantin, penaltı atışları sonucunda ingiltere'yi kupa dışına itti. ikinci turda Fransa uzatmalara giden maçta Blanc'ın ayağından bulduğu altın golle Paraguay'ı 1-0 mağlup ederken oldukça zorlandı.

Brezilya ise Şili'yi Ronaldo ile yıkarken karşılaşmadan 4-1'lik zaferle ayrıldı. Tunuvanın sürprizini Hırvatistan yaptı. Suker'in iki gol atıp yıldızlaştığı maçta Almanya, Hırvatistan'a 3-0 kaybedip 1994'ten sonra yine çeyrek finalde hüsran yaşadı.

Fransa ile italya arasındaki çeyrek final karşılaşmanın normal süresi golsüz berabere bitti. Uzatmalarda da ses çıkmayınca penaltı atışlarına geçildi. italya'da Di Biagio penaltıyı direğe nişanlayınca Fransa yarı finale kaldı. Brezilya ise Hollanda karşısında yenik duruma düşmesine rağmen Rivaldo'nun kişisel becerisiyle iki gol bularak rakibini 3-2 ile geçmesini bildi.

Yarı finalde Fransa, dramatik geçen maçta Lillian Thuram'ın iki golüyle tunuvanın flaş takımı Hırvatistan'ı 2-1 yendi ve finale yükseldi. Brezilya ise penaltılara kalan maçta Taffarel'in kurtardığı iki penaltıyla Hollanda'yı saf dışı bırakarak finale adını yazdırdı.

12 Temmuz 1998'de Stade de France, tarihi ana şahitlik etti. 75 bin futbolsever Fransa ve Brezilya arasında oynanacak final için toplanmıştı. Ronaldo hasta hasta ilk 11'e çıktığı maçta fazla varlık gösteremedi. Zinedine Zidane ilk önce 27. dakikada daha sonra 46. dakikada attığı iki güzel kafa golüyle ilk yarıyı Fransa'nın 2-0 üstünlüğüyle bitirmesini sağladı. Son sözü Emmanuel Petit söyledi ve şık bir plase ile maçın sonucunu belirledi: 3-0. Bu sonuçla Fransa tarihinde ilk defa Dünya Şampiyonluğu'na ulaştı ve Brezilya'nın hayallerini yıkmış oldu.

Fransa'da üçüncülük mertebesine Hollanda'yı 2-1 yenen Hırvatistan ulaştı. Gol krallığını ise 6'şar golle Ronaldo ve Suker kazandı.