bugün

atlı karınca

Atlı Karınca'nın yaklaşık 200 yıl kadar önce istanbul'da boy gösterdiği ilk günlerde adı "Atlı Karaca" idi. Bunun nedeni, bir at ile bir karaca'nın yan yana oluşuydu. Erkek çocukların ata, kız çocuklarının ise karacaya binmesi düşünülmüştü. Ne var ki kız çocukları da ata binmek isteyince karacalar kaldırıldı ve yerlerine at konuldu. Zamanla da atlı karaca adı atlı karınca oldu.

Peki bir binek hayvanı olmamasına rağmen "Karaca" konuldu? Bu konudaki yaygın görüş italyanca Atlı Karınca'ya "Carousse" denmesi ve bu sözcüğün dilimize geçerken okunuşu benzediği için "Karaca"ya dönüşmüş olması. italyanca Carousse ve ispanyolca "Garusso" sözcüğü savaş oyunu anlamına gelmektedir.

Atlı Karınca'nın tarihi ise 12. yüzyıldaki haçlı seferleri sırasında Arap ve Türklerin hem at sürücülerini eğitmek hem de eğlendirmek amacıyla oynadıkları oyuna dayanmaktadır. Bu oyunda biniciler, bir daire içinde dörtnala at sürerken birbirlerine top fırlatırlardı. Süvarilerin binicilikte ustalaşmak için bir egsersiz olarak gördükleri bu oyun Avrupalılar tarafından geliştirildi. Onlarda at sürerken mızrağa halka atmaya çalışırlardı. Sonra canlı hayvanların yerini tahtadan yapılanlar aldı. Bir süre sonra da bunların asıl işlevi unutularak bir eğlence aracı haline geldi.