bugün

telefona binlerce lira veren insanlar

öncelikle bu tip insanlara sonuna kadar saygı duyuyorum. sonuçta para onların, ne alıp ne edeceğine onlar karar verecek. ancak ben bu durumu sağlıklı bulmuyorum, sebeplerini de aktarıyor olacağım.

özellikle apple üzerinden gideceğim, çünkü fiyat konusunda zirveye oynuyor kendisi. şimdi, insanların iyi bir iphone modeli alma bahanelerine veya sebeplerine, artık ne derseniz, onlara bir bakalım.

kamera iyi yoheeee .s
performans zirve, asla kasma olmuyor oheee .s
lan olm valla chokk güvenli bir yazılımı var chook .s
offff yıllarca güncelleme alacak ehehehee .s
lan oyun oynarız oyun xd

gibi gibi sebeplerdir. bazı sebepler her ne kadar mantıklı olsa da, bir telefon asla ve asla binlerce liraları haketmiyor. aynı şey tepe model android'ler içinde geçerli. ama onda yazılım farkı var. bu durumda insanların tepe model android telefon alma sebepleri iphone'a kıyasla daha kısıtlı olduğu için, ve Android'den fersah fersah daha pahalı olduğu için daha çok iphone üzerinden gideceğim.

şimdi neden binlerce liraları haketmiyor'a gelirsek, çünkü yaptıkları şey belli. bir telefonla en fazla ne yapabilirsiniz? Alo dersiniz. Fotoğraf çekinirsiniz, müzik dinlersiniz, bir şeyler izlersiniz ve sosyal medyada falan takılırsınız. hah bir de hava atarsınız, şey emmm yok yok tasarımı iyiymiş iyi. eh tamam, telefonun amacı bu zaten de, bunları yapmak için neden ben bir telefona 50.000TL gibi rakamlar veriyorum? sonuçta sadece iletişim kuruyorsun ve içerik tüketiyorsun. bir telefonla asla verimli içerik üretemezsiniz. ha şu dikey video sıçmalarını içerikten sayan barzolar illaha ki vardır, ama üzülerek söylüyorum ki o videoların montajı da %90 ihtimalle bilgisayar aracılığıyla gerçekleşiyor. hemde adobe premiere ile ehehehe!

birkaç ay önce 20.000TL'ye high-end sayılan bir laptop aldım. inanın bir telefondan çok daha fazlasını sunuyor. oyun da rahat oynatıyor, sosyal medyada da rahat gezdiriyor, müzik de dinlettiriyor, ve en önemlisi limitsiz içerik ürettiriyor lan. mesela fl studio ile elektronik müzik üretebiliyorum. adobe after effects ile audio spectrum efekti yapabiliyorum. vegas pro ile kurgu ve video montajı yapabiliyorum. her şeyi yapıyorum ya, her şey! işte ben buna parasını hakeden derim.

ha tabi her ne kadar telefonlar kadar pratik olsalar da, yanında taşımanın ve her an kullanmanın zor olması dolayısıyla bilgisayarların da handikapları olmuyor değil. ama bu handikaplar telefonlara göre neredeyse sıfır be abi. çünkü gerçekten o fiyatları hakedecek cihazlar değil. hele hele android hiç değil. gerçi android'ler özellikle ekran konusunda çok daha iyiler, ama genel olarak yaptıkları işler belli.

şu kamera olayına da gelmek istiyorum. evet iphone'lar kamera konusunda çok başarılıdır, ama şu soruyu sizlere yöneltmek istiyorum;

o kameralar instagram'a fotoğraf atmak dışında ne boka yarıyor? o kameranın bunun dışında kullanım amacı var mı? mesela uzun metraj film mi çekeceksiniz? belgesel mi çekeceksiniz? ya da profesyonel fotoğrafçı falan mısınız? ne yani, amaç nedir? hayır bir de tuhaf tuhaf kamera takıntılığına sahip insanlar görüyorum. alt tarafı yapacağın şey instaya foto atmak, az sakin pls. bu arada iphone ile kısa film veya da türevlerini çekenler var, hatta ödül alanlar dahi var. işte onlar bir nebze de olsa bu tip telefonlardan verim alan insanlar. ancak benim kastettiğim grup bu telefonları bu saydığım sebepler aracılığıyla alan grup. ve popülasyonları da oldukça fazla. yani değmez diyorum, eğer tek amacınız sosyal medyaya fotoğraf atmaksa. gerçekten profesyonel işler yapacaksanız evet iphone bir alternatif, ancak o işler için de amacına uygun kameralar ve fotoğraf makineleri var zaten. bu sebeple de telefon almanın çok da mantıklı olduğünü düşünmüyorum, özellikle de bu fiyatlarla.

keza oyun oynamak da zannımca bir telefonda büyük işkence. çünkü oyun amaçlı geliştirilen cihazlar değil. tamam piyasadaki tüm oyunları açabilir ve oynatabilir, fakat kaçınız telefonda pubg oynamaktan zevk alıyor. hadi aldığınızı farzedelim, verimli oynayabiliyor musunuz? jiroskop zaten çoğu insan kullanamıyor ki onunla bile bir süre sonra işkenceye dönüyor. dokunarak oyun oynamak, bilmiyorum. hiç zevkli değil. gidin bu paraları bilgisayara veya da konsollara verin en azından daha rahat oyun deneyimi yaşarsınız.

toparlarsak, benim genel düşüncem telefonlarla sadece kısıtlı şeyler yapılabilmesi. bu sebeple de asla binlerce lira hakettiklerini düşünmüyorum. bu telefon olayının boku çıktı artık. yine de saygım var elbette, sonuçta para sizin, irade sizin.