bugün

öfke kontrol yöntemleri

çoğu zaman derin derin nefes almak olayı çözer. ancak sizi sinirlendiren sebebin dozu da çok önemli. bu sebep sizi şiddet uygulamaya kadar götürüyorsa, o an her neye sinirleniyorsanız sinirlenin o sinirlendiğiniz şeyi derhal gözünüzde düşürün. mesela içinizden şu tip düşünceler geçirebilirsiniz;

"sakin ol! sadece senin sabrını sınıyor, sinirlendiğin şey çok basit ve sinirlenmeye değmeyecek bir şey" gibi gibi.

ama şunu belirtmeliyim ki, bu eylem büyük oranda psikolojik irade ister. bu biraz da kişinin psikolojisi ve kişiliğiyle alâkalı. mesela hayatın tüm zorluklarını sırtlayıp bu zorluklara karşı büyük sabırlar gösterip üstesinden gelebilen insan, öfkesini de çok kolay bir şekilde kontrol altına alabilir. çünkü ikisi de birnevi sabır diyebiliriz.

ha bir de şiddete meğilli olan insanların bilmesi gerektiği bir gerçek daha var. arkadaşlar hayatım boyunca belki onlarca kez kavga ettim, ancak birinin bile sorun çözdüğünü görmedim. Ağır veya hafif fiziksel zarar vermesi, insanları daha da birbirine düşürmesi ya da herhangi bir şey işte. bunlar dışında hiçbir boka faydası yok yani. ki bunlar da faydadan çok zarar zaten. bir çok insanın üzerinde test ettiğim üzere, it gibi insana saldırmak yerine etkin bir şekilde kendini sözlü ifade edebilmek ve kendinden emin olmak sorun çözmekte daha etkili insan psikolojisinde.