bugün

steam

20 kasım'dan itibaren, türkiye'de bir devri kapatacak olan platform.

yani şöyle izah edersek steam, 20 kasım itibariyle artık tl üzerinden değil, usd üzerinden atış yapacak. sadece türkiye değil, arjantin'de bu furyaya dahil olacak. peki yıllar sonra neden steam böyle bir şeye başvuruyor? diye sorarsanız, steam onu da şöyle açıklamış;

Arjantin ve Türkiye'de son yıllarda yaşanan döviz kuru dalgalanmaları, oyun geliştiricilerin oyunları için uygun fiyatları seçmesini ve güncel tutmasını zorlaştırdı. Geliştirici buluşmalarımızda ve yuvarlak masa sohbetlerimizde bunu yüksek sesle ve net bir şekilde duyduk. Ayrıca, sürekli döviz dalgalanmaları, ücretler, vergiler ve lojistik sorunlar nedeniyle bu ülkelerde/bölgelerde Steam ödeme yöntemlerini çalışır durumda tutmakta zorluk yaşadık. Arjantin ve Türkiye'deki Steam müşterileri için oyunları ABD doları cinsinden fiyatlandırmak, oyuncular ve ortaklar için daha fazla istikrar ve tutarlılık sağlamamıza yardımcı olurken aynı zamanda bu ülkelerdeki/bölgelerdeki Steam kullanıcılarına çeşitli ödeme yöntemleri sunmaya devam etmemizi sağlayacaktır.

yani ana sebep, döviz maalesef. üzülerek söylüyorum ama haklılar. hatırlıyorum, steam tl üzerinden ilk kez satış yapmaya başladığında yıl 2012 falan olması lazım. o dönemde döviz kurunda devasa dalgalanmalar olmuyordu, daima stabil yükselen veya alçalan döviz kuru izliyordu. yani rahat rahat satış yapılabiliyordu. ki steam tl birimine geçmeden önce steam kullanan insanlar dolar üzerinden alışveriş yapmalarına rağmen, cepleri yanmıyordu. ama dövizin şuan geldiği yer içler acısı olduğu için, hani biz böyle abuk subuk şeylerle uğraşmak yerine, usd'ye tekrar geçelim, bu işi kökünden çözelim demiş olabilirler ki tekrardan söylüyorum, çok haklılar. gabe amca yıllarca iyi direndi, sayesinde insanlar orijinal oyun nedir onu öğrendiler ülkemde. ama işte bu işin yapımcı tarafı var maalesef. her ne kadar önerilen dolar kurunun sözü geçse de, oyununu fiyatlandırmaları tamamen yapımcıların insiyatifine bırakılıyordu. bu da elbette hem türk insanını, hem steam'i, hem de yapımcıların genelini ülkelere göre izledikleri fiyat politikalar yüzünden dara sokuyordu.

yani özetle, 20 kasım'da bir steam devri kapanıyor. şuan bile oyun olmak hayal iken, usd'ye geçince tamamen ulaşılamaz olacak orijinal oyunlar. ne diyeyim, hayırlısı olsun.