bugün

inkalar

1400'lerdeki bir inka soylusuna bakalım.

Soylular, kafatasları uzasın diye daha çocukluktan başlarını bağlatırlatdı. Bu kafa şekli hem statü hem de soylu doğanlar ayırt etmeye yarıyordu. Aksesuar olarak llatu denilen püsküllü bir başlık ve altın-gümüşten taçlar takıyorlardı. Saçlarının önü kısa, arkası uzundu.

Soylular, 12 yaşından itibaren kulak memelerini deldirir ve büyük ağır küpeler takardı. Bu küpeler asaletin açıkça göstergesiydi.

Askerlik yapmak bir onur ve görev olarak görülürdü. Tupa yauri denilen bronzdan yapılmış ve tüylerle süslenmiş kargı benzeri silah taşırlardı.

Soylu inka erkekleri, dizlerine kadar inen bir peştamal, bel kısımında özel desenli tunik giyerlerdi. Soylu kadınlarsa, omuzdan bir kuşakla tutturulan uzun elbiseler giyerlerdi. Alpaka veya vikunya yününden elde edilen ve süslenen kumaşlar statü belirtiyordu. Soğuk havalarda bu kıyafetlete pelerin eşlik ederdi.

Altın takılar güneşi sembolize ettiği için rağbet görüyordu. Erkekler, boyunlarına büyük aştın kolyeler takardı ve ayakkabılarına, bileklerine, saçlarına da takı iliştirirlerdi. Gümüş takılar da ay'ı sembolize ettiği için, o da kıymetliydi.

Şahsi ufak tefek eşyalar, tılsımlar ve koka ağacı yaprakları için çanta ve o sırada orduda görev alan soylu kabilesinin renklerinden oluşan kumaş kaplı kalkan da taşıyabiliyordu. Soylular, ekseriyetle hükümet ve idari işlerde çalışır ve sıradan insanlara göre çok daha rahat bir yaşam sürerlerdi.

görsel

All about history.