bugün

midsommar

Allah kahretsin bu filmi. Sinematografik açıdan bir şaheser ama "tekinsizlik" hissi ile huzur veren bir ortam zıtlık yaratınca aşırı derecede rahatsız ediyor.

Bundan sonrası spoiler içerir.

--spoiler--

Öncelikle yaşadığım rahatsızlık ve korku verici hissi çok kötü bir şeye benzeteceğim. Hani bu orospu çocuğu fetöcülerin zaman gazetesi için yaptıkları siren sesli ve gülen bebekli videonun verdiği dehşet vardı ya, hah tam olarak öyle işte. Bebek ile işgali çağrıştıran siren sesinin zıtlığı insanın dengesini altüst ediyordu. Burada da durum benzer. Ortam windows xp'nin masmavi göklü ve yeşil çayırlı duvar kağıdı ama yaşanan olaylar tam bir vahşet.

Filmin sonuna kadar gelemedim. Salo ya da sodom'un 120 günü adlı filmi bile etkilenmeden izlemiş insanım. Ama burada başlarında çiçeklerden taç yapmış, yemyeşil çimenlerde dans eden insanların çıldırık bir vaziyette dehşet saçmaları çok huzursuz ediyor.

Film bize aslında "ahlak" kavramını sorgulatıyor. O isveçli pagan topluluk için yaşlı insanların yüksekten atlayarak paramparça olmaları gayet olağan. intihar, ayinde insan kurban etme, toplu cinsel ilişki, ensest mahsulü çokça zihinsel engelli insanın kanaat önderi kabul edilmeleri, uyuşturucu kullanımı bu topluluk için çok doğal. Dolayısıyla insan kendine şu soruyu sormadan edemiyor: "harga halkı kötü kalpli ve şeytani mi yoksa zırcahil ve aptal mı?"

Cehalet ve aptallığın bilinçli bir kötülükten aslında çok da farkı yok. Anadolu'nun hemen her yerinde cahil halk da çok farklı şeyler yapmıyor. Pagan geleneği için insan derisi yüzmüyor belki ama çok uç ve şehirli insanların "iğrenç, alçakça, ahlaksızca, acımasızca" olarak değerlendirdiği pek çok şeyi yapıyor.

Arapçada şehir anlamına gelen "Medine" sözcüğü medeni olmakla ilgilidir. Şehir medeniyettir. Klan halinde yaşamak, insanların aynı yerde uyumaları, mahremiyet ve özel hayat sınırının olmaması, geleneklere körü körüne bağlılık gibi olgular isveçli nordik halkı da mide bulandırıcı yapıyor, Anadolulu halkı da.

Şehir medeniyettir.

--spoiler--