bugün

cinsel isteği bastırma yolları

Jules Payot'a göre bu konuda en büyük dostumuz kendimizi cinselliğe yönlendirecek şeyleri düşünmemektir.
Ancak düşünmemeye çalışmakla karıştırılmasın. Kafamızın içerisinde "neden yapmamalıyım?" diye düşünmek dahi bu isteği güçlendirecek ve daha da karşı konulamaz hâle getirecektir.
(Maalesef farkındalık tek başına yeterli olmayacaktır.)

Ancak sadece düşünmemek, cinsel isteği tetikleyebilecek unsurların bolluğu içerisinde yetersiz kalabilmektedir. Bu durumun farkında olan yazar, işimizi daha da kolaylaştıracak yöntemleri yazıya dökerek günümüze kadar gelmesine vesile olmuştur; beslenmeye özen göstermek, sevilen, ilgi duyulan, merak edilen konularda araştırmalar yapmak ve derin düşünmek.

Söz konusu yöntemlerin nasıl gerçekleştirilebileceğine Jules Payot detaylı bir şekilde ve sıkmadan değinmiştir. Bu nedenle ben de irade Terbiyesi'nin tam metin hâlinin okunmasını tavsiye ederim.

Baştan söyleyeyim "bastırılmış duygular" konusu için herhangi bir araştırma yapmadım ancak söylenenlerden yola çıkarak düşüncelerimi belirtmek istiyorum.
Bu konu "bastırılmış duygular" konusuna benzeyebilir ancak diğer duygularla eş değerde tutmak bana göre ciddi bir hatadır. Çünkü söz konusu olgu sadece bir duygudan meydana gelmez. Diğer isteklerin de meydana geldiği gibi, birden fazla duygunun birleşmesinin bir sonucudur. Daha mikro bir şekilde bakacak olursak işin içine hormonlar ve beslenme düzeni de girecektir.

Bu nedenle "Bastırılmış Duygular" konusuyla insanlarda "çaresizlik" hissiyatının uyandırılmasını pek mantıklı ve akıllıca bulmuyorum. Güçlü irade bunun da üstesinden rahatlıkla gelebilir, yeter ki değeri bilinsin ve üstüne derin düşünülüp sağlanması için harekete geçilsin.