bugün

bannockburn muharebesi

14.yüzyılda iskoçların kendilerinden yaklaşık 3 kat daha fazla asker sayısına sahip olan ingiliz ordusunu yendiği meydan muharebesi. Savaştan 1 gün önce iskoç kralı ve ingiliz 1 şövalye arasında düello gerçekleştiği de söylenir.

iskoç kralı robert bruceün savaş stratejisindeki uzmanlığı ve ingiliz kralı II. edwardın ise strateji bilgisinin çöp olması savaşın sonucuna en büyük etken olmuştur. robert bruce`ün az sayıda olan iskoç süvarilerini tam zamanında ingiliz okçularının üzerine yollaması ve ormanda sakladığı birlikleri tam zamanında savaşa sokması galibiyeti getirmiştir. Robert bruce hem verdiği komutalarla ordusunu yönetip hem de kendisi elinde baltayla meydanda savaşırken II. edward ise verdiği vasat komutaların ardından arka sırada sadece ordusunun yenilgisini izlemekle ve ordusu yenildikten sonra zar zor canını kurtarıp kaçmakla uğraşmıştır.

trt belgesel`in savaşın efsaneleri serisinin 9.cu bölümü bu savaşla ilgilidir. kılıçlı, kalkanlı, baltalı savaş tarihi severlerine izlemelerini tavsiye ederim. yaklaşık 1 saat ve film tadında.