bugün

albert einstein

bu gezegene gelmiş geçmiş ve muhtemelen uzunca bir gelecekte bir daha gelmesi mümkün olmayan bir zekaya sahip meşhur bilim adamıdır. zamanında tüm insanlar kendisinden önce gelmiş bilim adamlarının teorilerini yüzde yüz doğru kabul ederken bu emmi daha 1900 lerin başlarında kalkıp "hayır bunlar doğru değil" diyerek kendi teorilerini insanlığa sürmüş. her dahi gibi ilk başlarda deli olarak görülmüş ancak sonradan teknoloji ufak ufak ilerledikçe ve söylediklerinin doğruluğu ispatlandıkça teorilerinin mutlak doğru olduğu görülmüştür.

en basitinden "genel görelelik" teorisi, uzay ve zaman ilişkisi. o 1915 li yıllarda bunları söyleyene kadar evrende ışık hızının tek sabit yani değişmeyen şey olduğu bilinmiyordu. ışık hızının asla aşılamayacağını söyleyende kendisi idi. evrenin koca bir boşluk değilde kütlesi olan bir şey olduğunu ve her gezegenin, her yıldızın bu kütleye ağırlığı kadar bir baskı uygulayarak bükülmeye neden olduğunu söyleyende bu emmi idi. evrenin sürekli genişlediğini söyleyen gene kendisi idi. insanlık tüm gezegenlerin güneş in etrafında aynı hızda ve aynı yörüngede döndüğünü düşünürken bu dayı 1920 lerin sonlarında kalkmış merkür ün diğer gezegenlerden farklı bir yörüngede ve hızda döndüğünü söylemiş ve gene haklı çıkmış..

velhasılı hayatta okumayı, izlemeyi en çok sevdiğim 2 konudan birisi olan uzay + fizik konularında kendisinin emsali yok bu dünyada. bu adam misal aynı zeka kapasitesi ile şu anda mesela 30 lu 40 lı yaşlarını yaşıyor olsa idi muhtemelen bugün dahi ve girişimci olarak görülen pek çok insan sıradan insanlar olarak anılırdı. ve muhtemelen marsa gitme hayallerimiz "100 sene içerisinde" değilde belki "10 sene içerisinde" gerçek olurdu. hatta belki gitmiştik bile. son 1 haftadır tekrardan başa sarıp einstein ile alakalı orta süreli videoları izlerken başlığının canlanmış olması da ayrı bir keyif verdi sabah sabah.