bugün

alevilerin yavuz sultan selim e bakışı

olumsuzdur. kendi yayın organlarında zulme uğradıklarını ve katlediklerini belirtirler.
Ancak bunun nedeni anadolu'daki safevi tehdididir. Tarih okuyan alevi arkadaşlarım ise duruma daha objektif bakabiliyorlar. Keza Safevi devleti de iran'da sünni katliamları yapmıştır.

Fakat 40 bin kızılbaş türkmen'in katledildiği iddiası abartıdır. Nitekim tek kaynakta geçer. O da (bkz: idris-i bitlisi)'nin yazmış olduğu bir eserdedir. Bu yüzden tarihçiler bu iddiaya şüphe ile yaklaşırlar. Osmanlı arşivlerinde ise bu denli çok ölü sayısını belirten kayıtlara rastlanılmamıştır.

O dönemde mehzep anlayışı vatandaşlık anlayışı gibi bir şeydi. Yani hangi mehzebe bağlı iseniz o mehzebin bağlı bulunduğu devletin koruması altında giriyordunuz. Safevi tehdidi 18. yüzyıldan sonra ortadan kalkınca anadolu'daki kalan kızılbaş türkmenler, devletin takibinden çıktılar.

Peşinen edit: Alevi değilim. Ancak sırf benden farklı bir mehzebe bağlılar diye aynı kültürü paylaştığımız insanlara düşmanlık beslemem. Çünkü ikimiz de Türkmeniz. Sünni katliamı yaptı diye de büyük şair (bkz: şah ismail)'e kin gütmem. Hakeza tarihte, aynı mehzepten olup da birbirleriyle savaşan türk hükümdarları da vardır. (bkz: otlukbeli savaşı).

Diğer bir edit: niye bu kadar eksilediniz ki anlamadım. Dostum gerçek bu. Gerçekleri eksilemeniz onun gerçek olduğunu değiştirmiyor.