bugün

dört kişilik bir ailenin aylık beslenme harcaması

Kısa zaman önce kahvaltı için bir şeyler almaya gittim. Peynir, sucuk, ne bileyim sürmelikler alırım, bi de kaşar alır tost yaparım, iyi bi pazar kahvaltısı yaparız diye düşündüm. Tüm yük babamın üstünde olmasın diye düşündüğüm anıma denk geldi. Oluyor ara ara böyle.

Baktım sucuklara, iyi bir marka aradım, buldum, almadım. Kaşar aldım ama en küçüğünden. 17 mi neydi en küçüğünün fiyatı. Peynirleri normalde aldığım yerler bellidir, 20 liralık aldım, tek çeşit. Ekmeğe sürülecek her şeyden uzaklaştım, asla almadım. 15 çeşit şey alırım diye gittim, birkaç bir şey aldım geldim. Ne zaman markete gitsem hep farklı fiyatlar ile karşılaşıyorum ve her seferinde daha az çeşit alıp çıkıyorum. Benim maddi olarak çok fazla sorumluluğum olmadığı halde böyle. Öyle olduğu halde ara ara babama güzellik yapamıyorum.

Çalışıyorum, iyi görünmek zorundayım. Her şey aşırı pahalı ve resmen ben iş için iyi görünmeye harcıyorum maaşı. Bu yüzden çalışıyorum sanki. Çok saçma.

Kira, faturalar, mutfak masrafı ve çocukları olan çoğunluğa sabırlar diliyorum. Dediğim gibi çok fazla sorumluluğum olmadığı halde ben bir pazar kahvaltısı için bile çok iyi hesap yaparken buluyorum kendimi.

Bu şartlarda dört kişilik ailenin doğru şekilde beslendiğini düşünsek en az 7 bini gözden çıkarmamız gerekir. Market fiyatlarını bilenler için bu çok anormal bir tutar değil. Balık, beyaz ve kırmızı et, süt falan öyle hesaplamak lazım bu tür tutarları. Biz fakirliğe o kadar alışmış durumdayız ki bunları hiç işin içine katmıyoruz.

Edişko; oha diyen arkadaşlar için not düşüyorum, aile sağlıklı beslenmek için her gün süt ve kefir içse her ay bunun için en az 400 lirayı gözden çıkarıyor. Böyle hesap yapmak lazım.